Markflicka reste till Syrien – pojkvännen värvad av Al-Qaida

Mark Artikeln publicerades

En 15-årig gravid flicka från Marks kommun försvann 31 maj.

Nu har familjen fått bekräftat att hon har rest till Syrien tillsammans med sin pojkvän – som vid ankomst ska ha blivit värvad av en grupp från Al-Qaida.

Föräldrarna gick i mitten av juni ut med en efterlysning av deras dotter på Facebook. Där berättade de att hon den 31 maj försvann spårlöst från en tågstation i västra Sverige tillsammans med sin pojkvän. Enligt flickans fosterfamilj, som hon bodde hos sedan i februari, skulle de åka iväg till Stockholm för att sedan komma hem igen åtta dagar senare. Men när paret inte hade återvänt larmade fosterfamiljen om att de båda var försvunna.

Strax före avresan från stationen ska dottern ha frågat sin mamma om hon och pojkvännen fick åka upp till Stockholm tillsammans. Mamman sade nej men det hindrade inte paret som därefter ska ha lurat fosterfamiljen genom att säga att de hade fått lov att åka iväg.

Och den 31 maj blev de avsläppta vid tågstationen.

När föräldrarna fick reda på att dottern hade försvunnit visste de direkt att hon hade tagit sig utomlands. Och bara kort därpå fick 15-åringens föräldrar indikationer på att paret hade tagit sig till Danmark.

– Varje gång jag satte upp regler så hotade de med att de skulle söka asyl i Danmark och Tyskland. Han hade varit hotfull mot mig sista gången vi pratade på telefon, så jag visste att de inte var kvar i Sverige, säger mamman.

I torsdags fick de till slut bekräftat var paret befann sig någonstans. Men efter ett telefonsamtal från dottern var det värre än de befarat. Det stod klart att hon och pojkvännen hade rest till Syrien.

– Det var det värsta tänkbara hon kunde säga. Jag hoppades först att hon ljög för av att hon inte ville bli hittad, säger pappan.

Enligt dottern hade de tagit sig från Danmark ner till Bulgarien. Där ska de först ha blivit fördröjda av gränspolisen innan de lyckades muta sig igenom. Och i Turkiet ska de ha rest över gränsen till Syrien.

Nu misstänker föräldrarna att hon befinner sig nära gränsen till Homs.

Mamman fortsätter:

– När hon ringde i torsdags så sa hon att hon bara ville hem. Det var inget roligt samtal. Eftersom det bombas under hela nätterna så trodde hon att hon skulle dö. Hon sa: "om jag inte ringer igen så betyder det att jag är död".

Till föräldrarnas stora lättnad har hon ringt två gånger sedan dess. Både i fredags och lördags. Men efter det senaste samtalet, som var 20 minuter långt, misstänker föräldrarna att pengarna på telefonkortet är slut.

Vid ett av samtalen med föräldrarna berättade dottern att hon nu bär burka och tillbringar dagarna tillsammans med flera arabiska kvinnor, vars pojkvänner utbildas av Al-Qaida. Från morgon till kväll är de borta medan kvinnorna sitter för sig själva. Det som försvårar det hela ännu mer är att den 15-åriga flickan dessutom är gravid sedan i början av april.

– Hon kan inte ta sig någonstans eftersom hon är omgiven av öken och berg. Och vi har förstått att pojkvännen går en militärutbildning som genomförs av Al-Qaida. Vi famlar bara i blindo just nu, säger pappan.

Föräldrarna berättar att de sedan i dag har kontakt med UD och Säkerhetspolisen. Men än så länge är det oklart hur de ska få hem sin dotter. Säkerhetspolisen är förtegen om händelsen.

– Vi uttalar oss inte om enskilda ärenden, säger Fredrik Miller, pressekreterare på Säkerhetspolisen.

Men om någon försvinner iväg till Syrien är väl något som ni håller koll på rent generellt?

– Absolut, det har högsta prioritet i arbetet med kontraterrorism. Men om vi har varit i kontakt med föräldrar eller andra är inget som vi kommenterar, man ska kunna kontakta oss utan riskera att bli uppmärksammade.

BT har även varit i kontakt med Charlotte Lundqvist på UD:s presstjänst och hon menar att fallet inte är aktuellt för UD.

– I det här ärendet hänvisar vi vidare till polisen. Det är inget för UD, säger hon.

Nu hoppas föräldrarna till den 15-åriga flickan att mardrömmen ska få ett lyckligt slut.

– Vi inväntar vad UD ska säga, men det ser inte hoppfullt ut. Det är ju ingen som får ta sig in i Syrien, säger pappan.

Flickans äldre syster berättar också om svårigheten att hantera vad som har inträffat.

– Min första tanke var: Hon kommer att bli dödad. Det känns overkligt att min lillasyster sitter därnere, som egentligen är en väldigt blyg person.

BT har varit i kontakt med fosterfamiljen men de har avböjt att kommentera.