Markbo överklagar bombdom

Mark Artikeln publicerades
Foto:Henrik Montgomery/TT

Den 50-åriga Markbo som i början av juli dömdes till fem års fängelse för bland annat medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse har överklagat. Han yrkar på att han ska frikännas helt.

Det var i vintras som bombdåden skedde i Göteborg, bland annat utanför ett flyktingboende i Västra Frölunda där en städare fick livshotande skador då bomben detonerade. Tre män med kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen misstänktes för dåden, varav en av dem är hemmahörande i Marks kommun. I början av juli dömdes mannen, som är i 50-årsåldern, till fem års fängelse, bland annat för medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse. Han ska även, tillsammans med en av de andra männen, betala 197 000 kronor i skadestånd till städaren som skadades. Nu har han överklagat domen. I sitt överklagande yrkar mannen via sin försvarare att han ska frikännas och att skadeståndet ska ogillas.

Sedan tidigare har även Mats Ljungqvist, åklagare, överklagat. Han yrkar på att 50-åringen döms för försök till mord och till ett längre fängelsestraff. BT har varit i kontakt med Ljungqvist, som för närvarande inte vill ge ytterligare kommentarer. Senast på fredag ska Ljungqvist utveckla grunderna för överklagandet och ange bevisuppgifter.

BT har även sökt Markbons försvarare.