Mamman: ”Det är absurt – vi har ju förlorat våra barn”

Mark Artikeln publicerades
Många berördes av bussolyckan utanför Sveg och när det nu är en dryg månad kvar tills dess att rättegången inleds är det oklart hur alla som vill följa den ska få plats.
Foto: Johan Valkonen
Många berördes av bussolyckan utanför Sveg och när det nu är en dryg månad kvar tills dess att rättegången inleds är det oklart hur alla som vill följa den ska få plats.

När rättegången kring bussolyckan utanför Sveg inleds den 13 mars vid Borås tingsrätt måste de som vill närvara boka plats – även familjerna till de omkomna ungdomarna.

– Att man ska behöva boka en plats känns fruktansvärt, vi har ju förlorat våra barn, säger Ann-Kristin Olsson, mamma till Evelina Olsson som miste livet i bussolyckan.

Ann-Kristin Olsson är inte ensam om sina känslor. BT har pratat med flera föräldrar vars barn är både oroliga, ledsna och besvikna över att det är oklart om och hur de kommer att kunna följa rättegången.

Men det finns helt enkelt ingen sal på tingsrätten i Borås där man kan vara säker på att alla som vill följa rättegången ryms.

”Jag har anmält sex personer, tanken är att vara där hela tiden, men hur ska man veta om man orkar.”

Det var 59 personer på bussen när den välte. Av dem är 43 målsägande i målet och många har behov av att ha sina vårdnadshavare och familjer närvarande. Det finns också stort intresse från allmänhet och media.

– Det är ett gammalt hus vi har, salarna är inte så stora helt enkelt. Jag är verkligen ledsen för de inblandades skull och vi gör verkligen allt vi kan för att lösa det, säger Sara Lidman, rådman vid Borås tingsrätt.

”Det ringer personer och säger att alla som var med på bussen vill komma alla dagar. Då behöver vi veta att det verkligen är så.”

Nu måste alltså alla som vill följa rättegången boka plats via mejl. Man ska anmäla vilka dagar man vill komma och hur många personer man är.

– Det känns helt absurt. Jag har anmält sex personer, tanken är att vara där hela tiden, men hur ska man veta om man orkar, säger Ann-Kristin Olsson.

I nuläget är två salar bokade på tingsrätten. Om det visar sig inte räcka kan det bli aktuellt att avboka en av dem och boka en större extern lokal.
Foto: Johan Valkonen
I nuläget är två salar bokade på tingsrätten. Om det visar sig inte räcka kan det bli aktuellt att avboka en av dem och boka en större extern lokal.

Tingsrätten vill ha in bokningar för att skaffa sig en bild av hur stort de verkliga behovet är.

– Som det är nu ringer det personer och säger att alla som var med på bussen vill komma alla dagar. Då behöver vi veta att det verkligen är så, säger Sara Lidman.

”Saker i samhället kostar ju pengar hela tiden, skulle inte detta vara lika viktigt som något annat.”

I dagsläget är två salar bokade på tingsrätten, tillsammans har de 60 platser. Cirka 40 av dem är i salen där huvudförhandlingen kommer att hållas. Skulle det inte räcka kan det bli aktuellt att hyra en extern lokal och då avbokas den mindre salen på tingsrätten.

Den externa lokalen måste i så fall uppfylla tekniska lösningar som gör att den kan kombineras med domstolens system, som till exempel inte kan använda Skype. Kostnaden är också en faktor.

– Så är det ju i viss mån. Vi måste ju hushålla med statens resurser och vi vill ju inte hyra en extern lokal som sedan inte hade behövts, det är också därför man behöver anmäla sig, säger Sara Lindman.

– Saker i samhället kostar ju pengar hela tiden, skulle inte detta vara lika viktigt som något annat, frågar sig Ann-Kristin Olsson.

”På lång sikt är det viktigt att veta vad som verkligen hände och där är rättegången viktig.”

Hur prioriteringen mellan de anmälda kommer att se ut är inte klart ännu.

– Vi kommer att titta noga på anmälningarna som kommit in och sedan försöka lösa det på bästa sätt, säger Sara Lindman.

Marcus Josefsson, målsägarbiträde för 33 av totalt 43 målsägare, har respekt för hur rättssalarna är dimensionerade men påpekar en annan aspekt.

– För majoriteten tror jag att det är en viktig pusselbit för läkningsprocessen. Det river upp såren på kort sikt, men på lång sikt är det viktigt att veta vad som verkligen hände och där är rättegången viktig, säger Marcus Josefsson.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.