Läs BT:s intervju med Gabriella Quevedo

Mark Artikeln publicerades

Det krävs hårt jobb – och en dos talang för att bli en duktig gitarrspelare.
Gabriella Quevedo, 14, övar fyra timmar om dagen.

Gabriella Quevedo sitter på bänkarna framför scenen i Stationsparken och förbereder sig inför en privat gitarruppvisning. Publik: fåglarna, mamma Elisabeth och BT:s reporter.

Hon trär på sig och tejpar fast tre lösnagelsliknande saker på högerhandens fingertoppar. Och en större variant på tummen.

– Det är fingerplektrum. De behövs för att spela så här, säger hon.

Hon sätter sig till rätta på bänken, lägger ena benet över det andra, och sätter igång att spela Stevie Wonders gamla superhit Superstition.

Ljudbilden är rik, det är svårt att förstå att det bara sitter en tjej med en ensam gitarr och spelar. Det låter som hon är uppbackad av en basist och en trummis. Genren kallas fingerstyle, och hör kanske inte till den vanligaste stilen runt läger­eldarna i världen.

– Man använder alla fingrar på handen för att få det att låta som ett helt band som spelar, säger Gabriella.

De översta strängarna motsvarar basen, sedan används resonanslådan för att få till ljudet av trumman. Med sina fingerplektrer kan Gabriella Quevedo dansa fram över strängarna och spela avancerade melodier.

I november 2009 fick hon upp ögonen för fingerstyle, efter att ha sett ett videoklipp på den ett år äldre sydkoreanen Sungha Jung. Hon bestämde sig för att börja spela. Mamma Elisabeth minns.

– Hon sade: ”nu måste jag öva, för en dag så ska jag och Sungha Jung spela ihop”.

I januari i år, efter drygt ett års träning, blev så Gabriella Quevedo inbjuden att spela en låt tillsammans med Sungha Jung, som var på turné runt världen. På Palladium i Växjö spelade de bland annat Michael Jackson-låten Billie Jean.

– Vi hade bara övat en gång tillsammans innan. Jag var jättenervös för att träffa honom, men han var glad och snäll.

För Gabriella, som till hösten börjar i åttan på Lyckeskolan, var mötet med idolen som har över 285 miljoner visningar till sina you­tube-filmer stort. Men hon tränar hela tiden för att själv bli bättre på gitarren. Mellan två och fyra timmar varje dag sitter hon framför datorn och tittar på hur förebilderna Tommy Emanuel, Adam Rafferty och Sungha Jung spelar, och försöker kopiera.

– Jag kollar mycket på hur deras teknik med högerhanden fungerar. Jag hör vilka toner de spelar, så det är mest tekniken jag jobbar med, säger hon.

Självlärda Gabriella Quevedo har för närvarande 4 000 prenumeranter till hennes youtube-­kanal där hon lägger upp sina låtar. Folk från hela världen har hört hennes musik.

– Det är jättekul att folk tittar på mina videos och ger support. Jag spelar bara min gitarr, och att folk gillar det jag gör känns väldigt roligt.

Målen med musiken är högt satta. Efter att ha uppträtt för Markborna på både Mingla i Mark och som förband till Ulrik Munther under första Sommarfredagen så har hon fått smak för konsertformen.

– Det är kul att spela inför folk. Jag skulle vilja åka på turnéer, träffa människor och inspirera. Men vi får se när det händer, jag har ingen brådska än.