Annons

Jägare eftersöker trots strejk

Antalet trafikskadade djur som eftersöks har minskat drastiskt sedan eftersöksstrejken i Mark, Svenljunga och Tranemo startade i årsskiftet.
Mark • Publicerad 19 juli 2012
Foto: Bj?rn Larsson Ask/SCANPIX

Men på polisen menar man att eftersöken fortfarande flyter på och att statistiken bör tas med en nypa salt.

Sedan i december i fjol pågår en strejk bland många av landets eftersöksjägare som en protest mot Sveriges rovdjurspolitik. Nu visar statistik från polisens eftersöksverksamhet att endast åtta av 253 viltolyckor i Mark, Tranemo och Svenljunga har återrapporterats som åtgärdade av eftersöksjägare.

Annons

I Mark har det i år skett 121 viltolyckor – endast en har inrapporterats som åtgärdad.

Men hos polisen menar man att siffrorna bör tas med en nypa salt. Eftersom åtgärderna rapporteras in i efterhand kan det vara många som inte syns.

- Det är dessutom många som inte återrapporterar även om de gör ett eftersök, säger Katarina Jonasson, biträdande länsansvarig för polisens eftersöksverksamhet inom Nationella Viltolycksrådet, som menar att siffrorna kommer att vara mer tillförlitliga först efter årsskiftet.

Hos polisen ser man därför inte statistiken som något bevis för att hundratals påkörda djur skulle lida i skogen.

- Nej, om så hade varit fallet så hade vi definitivt märkt det, säger Katarina Jonasson.

På polisen säger man sig också ha uppfattningen att många jägare trots allt eftersöker, men låter bli att rapportera in det för att inte bryta strejken.

- Det här har inte utgett något stort problem och det mesta fungerar bra. Men såklart innebär det mer jobb för polisens länskommunikationscentral eftersom de måste ringa fler samtal.

Bengt-Ove Ström är ordförande i Jägareförbundet Södra Älvsborg. Hans uppfattning är att det fortfarande finns många eftersöksjägare i Sjuhärad som har valt att inte strejka.

- Strejken är till största delen koncentrerad till södra Svenljunga, och även om de flesta i det området deltar så finns det säkert eftersökande jägare där också, gissar han.

Men för en del eftersöksjägare behöver strejken varken betyda svart eller vitt. I Borås-Dalsjöfors jaktlagskrets har man valt att strejka på sitt eget sätt.

Annons

- Jag eftersöker på mina egna marker. Om polisen ringer om en olycka i mitt ansvarsområde så ringer jag markägaren som får sköta det, säger eftersöksjägaren Bo-Eric Persson.

- Det är av ren självbevarelsedrift. Jag vill inte ha lidande djur på mina marker.

- Grundar i ett missnöje över ett beslut taget förra året att inte längre ha någon begränsning på hur många vargar som kan få finnas i Sverige.

- När Länsstyrelsen i fjol utsåg Svenljunga som en tänkbar utsättningsplats för vargar startades eftersöksstrejken av den så kallade Svenljungagruppen.

- Strejken spred sig sedan till Mark och Tranemo, samt bland eftersöksjägare i övriga Sjuhärad och i Sverige som stort.

Madeleine Korneliusson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons