Hög modegrad på Kunskapens hus

Mark Artikeln publicerades

Från balklänningar till strandkläder – och omsydda second hand-kläder.
Allt presenterades med högsta modegrad när det var modevisning i Assbergssalen.

Aulan var i det närmaste fullsatt när modellerna stegade ut på catwalken. Vänner och bekanta till de 16 modeskaparna bakom visningen gick som klädmodeller. Och jublet steg vid varje modell som visade upp sig.

Catwalken specialbyggdes till visningen av eleverna på byggprogrammet, och innan visningen projicerades elevernas klädskisser på en stor bildskärm.
Courtney Nyman, som går andra året på estetiska programmet med inriktning bild, var en av skaparna. Hon visade upp en klänning, som hade skapats med tyg från second hand-plagg.
– Jag använde tyg från sex olika klänningar och kjolar, sedan sydde jag på gardinspets. Innan kursen började kunde jag inte sy alls, säger hon.

Nymans kollektion hade temat "party", och förutom second hand klänningen skapade hon två klänningar, ett linne, två kjolar och ett par shorts. Trots att det var låg mycket jobb bakom var hon nöjd med slutresultatet.
– Det var svårt att lära sig, och jag fick sy mycket hemma. Men det blev snyggt till slut.

Visningen var avslutningen för eleverna som läst kursen mode och design. Det är en så kallad individuellt val-kurs, och har funnits i minst åtta år. Men kursen har nu arrangerats för sista gången. I samband med gymnasiereformen i höst försvinner kursen, eftersom det är en lokal kurs, som inte är tillåtna i den nya gymnasieskolan.
– Det är synd, för det är många elever från olika program som väljer kursen. Speciellt synd eftersom vi bor i en textilbygd, säger läraren Ingalill Tejder.