Markbo får fängelse för sprängattentat

Göteborg/Mark Artikeln publicerades

Tre män döms till fängelse för vinterns sprängdåd i Göteborg. En av dem är en 50-årig man med kopplingar till Mark.

I november ifjol smällde en tidsinställd bomb, placerad på en cykel, utanför Syndikalistiskt forum i Göteborg. Följderna blev materiell förstörelse men ingen människa kom till skada.

Misstankar kom att riktas mot en 23-årig man, som tidigare haft en ledande position inom Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Genom spaning mot mannen fick Säpo även upp ögonen mot en 20-åring och en 50-åring, som har en fastighet i Marks kommun.

Efter nyår exploderade en bomb utanför ett flyktingboende i Västra Frölunda. En städare, som skulle slänga sopor i en container, fick livshotande skador.

Därefter påträffades en odetonerad sprängladdning vid Lilleby camping, som också fungerade som flyktigboende.

Under rättegången i Göteborgs tingsrätt tryckte åklagaren bland annat på att de tre männen lärt känna varandra genom NMR och att männen haft ett politiskt motiv med attentaten.

50-åringen anklagades för att ha skaffat fram vitala komponenter till bomberna i Västra Frölunda och Lilleby camping, i form av bland annat sprängmedel. Som BT berättat tidigare beslagtogs drygt elva kilo dynamit från en container på mannens tomt i Mark.

23-åringen har pekats ut av som den mest aktiva av männen, enligt åklagaren ska han ha tillverkat de tre bomberna och i vart fall ha placerat ut en av dem.

20-åringen anklagades för att bland annat ha gjort inköp till sprängladdningen vid campingen.

Åklagaren yrkade på långa fängelsestraff för 23-åringen och 50-åringen, då han bland annat ansåg att de gjort sig skyldiga till försök till mord.

Nu har Göteborgs tingsrätt meddelat sin bedömning av attentaten. 50-åringen frias från åtalspunkten om försök till mord men döms till fem års fängelse för bland annat medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse. Som motivering pekar man på den tekniska bevisning som binder mannen till två av bomberna.

23-åringen lyfts fram som huvudman bakom de tre sprängladdningarna, rätten lyfter att DNA-spår knyter honom till den första bomben och man anger även att han gjort inköp till de övriga bomberna. Påföljden för mannen bestäms till fängelse i åtta år och sex månader, men även han frias från anklagelsen om mordförsök.

Tillsammans med 50-åringen döms han dock att solidariskt betala drygt 197 500 kronor i skadestånd, jämte ränta, till mannen som skadades i explosionen i Västra Frölunda.

Slutligen fäller rätten även 20-åringen till fängelse, i ett år och sex månader, då han gjort inköp till den sista bomben och deltagit i rekognosering vid campingen.

Samtliga tre döms mot sitt nekande, under rättegången förklarade 50-åringen att han köpt dynamiten för arbeten på sin fastighet. Han berättade att containern varit olåst vid tillfällen samt att de yngre männen hjälp honom på tomten. Hur "hans" dynamit kunnat användas till bomber hade han ingen förklaring till och på åklagarens fråga om de andra kan ha tagit sprängmedel svarade han:

– Jag vill inte sitta här och peka åt något håll.

Till BT uppger 50-åringens advokat att han inte kommer kommentera domen under fredagen.

Fakta

Tre bomber

11 november: En bomb detonerar sent på kvällen utanför Syndikalistiskt forum i Göteborg. Materiell förstörelse men ingen människa skadades. För detta döms 23-åringen för allmänfarlig ödeläggelse

5 januari: En bomb exploderar vid en container utanför ett flyktingboende i Västra Frölunda. En städare på boendet skadas allvarligt i båda benen. 23-åringen fälls för allmänfarlig ödeläggelse, 50-åringen för medhjälp.

25 januari: En bomb i en platslåda hittat på Lilleby camping i Torslanda. Bomben utlöstes aldrig, på grund av ett konstruktionsfel. 23-åringen döms för försök till allmänfarlig ödeläggelse och 50-åringen samt 20-åringen för medhjälp.

Visa mer...