Döms för misshandel vid skola

Mark Artikeln publicerades

En kille i 17-årsåldern fälls för att ha dragit omkull och sparkat en yngre kille vid en skola i Mark. Påföljden blir ungdomstjänst.

Foto: Anders Wiklund/TT

Händelsen inträffade i mars. Enligt den åtalade var upprinnelsen att den yngre killen ska ha ropat tillmälen som ”gangster”, vilket han uppfattade som riktat mot honom. Han ska ha konfronterat den yngre samt dragit omkull honom på marken och tagit hans keps innan han lämnade platsen.

Den yngre killen har för sin del berättat att han kallat en kompis för gangster, och inte den äldre. Vidare har han beskrivit hur han slängdes omkull och därefter ska ha blivit sparkad i nacken och boxad i ryggen innan den äldre försvann från platsen med hans keps.

Tingsrätten konstaterar att den yngres uppgifter stöds av vittnesberättelser, liksom ett läkarintyg som visar att han dagen efter hade ett stort ödem, svullnad, i bakhuvudet.

Därmed fälls den äldre för misshandel och egenmäktigt förfarande. Gällande påföljden skriver rätten straffvärdet motsvarar fängelse i ungefär tre månader för en person över 21 år. Här tar man dock hänsyn till killens ungdom och omvandlar det till 50 timmars ungdomstjänst.

Killen döms även att betala skadestånd, drygt 10 000 kronor, till den yngre.