"Det är en hetsjakt på sjuka"

Mark Artikeln publicerades

Lars Hansson i Kinna gick in i väggen och blev sjukskriven på halvtid.

Men Försäkringskassan nekar honom sjukpenning eftersom han klarar av att jobba två hela dagar i veckan.

Lars Hansson, 39 år, är IT-ansvarig för ett stort företag. Han har arbetat i ett hårt tempo under många år och i januari gick det inte längre. Yrsel, ständig nack- och huvudvärk och svårighet att sova gjorde att han sökte läkare, som sjukskrev honom på halvtid.
– När jag i samband med en kraftig yrselattack var nära att tappa min då tre månader gamle son i golvet insåg jag att något var fel, och att det var dags att ändra på min livsstil, säger Lars Hansson.

Sjukskrivningens utformning anpassades så att inte arbetsanhopning skulle öka stressen. Lars Hanssons läkare bedömde att han kunde jobba två fulla dagar och en halv dag i veckan. Samtidigt skulle han få två hela dagar i veckan då han skulle kunna stänga av datorn och mobiltelefonen och helt ägna sig åt sin rehabilitering.

Men på grund av de två heldagarna i veckan ansåg Försäkringskassans läkare i sin tur att Hansson inte var berättigad till sjukpenning.

”Nu visar han att han faktiskt klarar att arbeta fulla dagar när arbetet så kräver av honom”, skriver försäkringsläkaren.
– Det fungerar inte att jobba halva dagar i mitt jobb, bland annat på grund av resor och många möten. Samtidigt ville jag ju försöka arbeta så mycket min kropp tillät, men det här systemet slår ju mot dem som försöker och vill hålla kontakten med arbetslivet, säger Lars Hansson.

Han är upprörd över att Försäkringskassan kan fatta ett sådant här beslut utan att ens kontakta hans läkare.
– Försäkringskassan bedriver en hetsjakt på sjuka människor och friskförklarar dem utan att göra några egentliga utredningar. Det handlar bara om att frisera statistiken för att kunna visa upp för regeringen att man sänkt ohälsotalen, säger Lars Hansson.

Hans arbetsgivare stöttar honom, och har också ringt Försäkringskassans handläggare för att försöka förmå kassan att ompröva beslutet.
– Men han fick bara svaret att hon vägrade att diskutera mitt fall med honom, säger Lars Hansson.

Han kommer nu att begära att Försäkringskassan omprövar beslutet.
– Hjälper inte det kommer jag att överklaga till länsrätten, säger Lars Hansson.