"Chockartat att se lastbilen"

Skene Artikeln publicerades

Vd:n för Mark Kraftvärme berättar om den osannolika olyckan, där en lastbil blev hängande i luften.

– Vi har aldrig någonsin varit med om något liknande tidigare, säger Bengt- Allan Frost.

Det var vid 17-tiden på onsdagen som vd:n för värmeverket larmades om olyckan.

– En av killarna på kvällspasset kom och berättade att det hängde en lastbil i en gripklo. Jag tänkte att det inte är möjligt, berättar Bengt-Allan Frost och fortsätter:

– Vi har aldrig någonsin varit med om något liknande tidigare, det var chockartat att se lastbilen hänga i luften.

Lastbilen hade kommit till värmeverket för att leverera flis. Först lastades ett släp av och sedan tömdes själva lastbilen. Efter det ska chauffören lämnat fordonet för att ta ett så kallat flisprov och då grep en automatiserad gripklo, som i normala fall ska ta hand om flisen som lämnats av, tag i lastbilen.

– Klon lyfte upp lastbilen ända i taket, det är nitton meter upp så även om lastbilen var stor blev den hängande någon meter ovanför marken.

Enligt Frost ska chauffören ha blivit skärrad av händelsen men han klarade sig utan fysiska skador. Räddningstjänst och bärgare tillkallades till platsen, efter ungefär tre timmar var lastbilen tillbaka på marken.

– Man fick ta det väldigt försiktigt under bärgningen, lastbilen gick på tomgång och man visste inte om klon släppa.

Robin Rådberg, från Assistanskåren i Borås, beskriver hur bärgningsarbetet gick till.

– Jag stod och drog ut lastbilen samtidigt som man sakta sänkte gripklon. Själva bärgningen gick ganska smidigt även om vi fick tänka till innan, säger Rådberg och fortsätter:

– Vi kommer ut på en del jobb som är unika men just det här har jag aldrig varit med om tidigare.

Hos polisen rubriceras händelsen som en arbetsplatsolycka och även Mark Kraftvärme utreder vad kan ligga bakom olyckan. Det man sett hittills är att en av portarna till flisintaget har gått upp i nödstoppsläge, enligt Frost, vilket kan ha påverkat klons agerande.

– Men det är inte färdigutrett. Vi vet inte varför det blev som det blev ännu, lastbilen vägde 15 ton men klon ska inte lyfta mer än sju ton och den är programmerad att släppa ut lite flis om lasset är för tungt, säger Frost och fortsätter:

– Vi är väldigt glada över att ingen person kom till skada.

Även de två hundar som fanns i lastbilen klarade sig oskadda.