Anhörigcentral invigd med ett skratt

Mark Artikeln publicerades

Hihi hoho. Björketorps anhörigcentral invigdes på ett annorlunda sätt i går under ledning av en skrattkonsulent.

Här ska vårdarna fortsätta må bra och ladda batterierna genom samtal eller genom att bli ompysslade med fri massage och fotvård:
– Våra anhörigvårdare gör en fantastisk insats 365 dagar om året. De flesta har ingen hjälp alls av hemtjänsten, så de är värda all uppmuntran, säger Ingrid Johansson, enhetschef för Närståendestödet i Mark.

Det finns ett 80-tal anhörigvårdare i kommunen. Sedan 2003 har de kunnat få avlösning i hemmet tio timmar i månaden, och de har blivit inbjudna till träffar, middagar och resor.
– Nu bygger vi ut stödet genom att öppna anhörigcentraler på tre orter, berättar Ingrid Johansson.

Hit kan vårdarna komma antingen ensamma eller tillsammans med sina anhöriga. Det blir ett varierat programutbud, och framförallt får anhörigvårdarna en chans att knyta kontakter med andra i liknande situation.
– Den som vill göra något helt annat på egen hand kan lämna sin anhöriga här. Människor har olika behov, och vi försöker individanpassa stödet, säger Marianne Swedblom som är ansvarig för verksamheten i Björketorp.

Det finns också möjlighet att boka tid för kostnadsfri massage, taktil massage och fotvård.

Marita Johansson och Ann-Britt Böge var två av anhörigvårdarna som deltog vid invigningen i går. Båda vårdar sina män i hemmet.
– Ibland behöver man koppla bort allt och få en stund för sig själv. Det är jätteroligt att kommunen satsar på oss, säger Marita Johansson.

Ann-Britt Böge har varit anhörigvårdare sedan 1982 och vet vilken skillnad stödet gör.
– Det var ingen som i början berättade att jag hade några rättigheter. Först när vi flyttade till Horred så blev jag inbjuden till anhörigträffar. Nu har jag varit med på julbord, resor och en spavistelse. Sånt gör att man orkar ta det här ansvaret, säger hon.