Amanda bidrar till rymdforskningen

Berghem/Kiruna Artikeln publicerades
Amanda Strand från Berghem läser tredje året på Rymdgymnasiet i Kiruna. Hon är en av åtta elever som deltagit i projektet.
Foto:privat
Amanda Strand från Berghem läser tredje året på Rymdgymnasiet i Kiruna. Hon är en av åtta elever som deltagit i projektet.

I veckan planeras uppskjutningen av den franska raketen SERA-2, där Amanda Strand från Berghem bidragit med ett forskningsprojekt.

Tillsammans med Luleå tekniska universitet har åtta elever från Rymdgymnasiet i Kiruna fått chansen att bygga ett mätinstrument som ska skickas ut i rymden med en fransk raket. En av eleverna som jobbar med projektet är Amanda Strand från Berghem.

– Det vi har gjort är en nyttolast till en raket, alltså ett experiment som ska åka upp med en raket ungefär fem kilometer upp i atmosfären, säger hon.

Projektet har fått namnet TAPAS, som står för “Temperature, Acceleration, Pressure and Acoustics measuring System”. Instrumentet kommer att mäta förhållanden inuti raketen, med förhoppningen om att kunna bidra med kunskap som kan hjälpa vid framtida raketbyggen. Arbetet har pågått sedan i september, och i veckan planeras raketen skjutas upp.

– Den kommer att skjutas upp och sedan kommer den ner med en fallskärm, det tar kanske tio minuter till att den landar på marken. Sedan åker vi med en helikopter och hämtar upp minneskortet, säger Amanda Strand.

Det innebär dock inte att projektet är avslutat. Eleverna är uppdelade i två grupper, en teknikgrupp som huvudsakligen arbetat med att bygga nyttolasten, och en vetenskapsgrupp som kommer jobba med att analysera resultatet. Amanda tillhör den senare gruppen och har därför det mesta arbetet framför sig. Men de har även hjälpt till vid bygget, framförallt med dokumentation, och förhoppningarna är höga inför uppskjutningen.

– Vi tror det kommer gå jättebra. Vi har tänkt på allt som skulle kunna gå fel och försökt kontra det, säger Amanda Strand.

Hur eleverna på Rymdgymnasiet fick den här möjligheten är en lång historia som grundades i att de hade fullt upp på universitetet. Klart är i alla fall att det knappast hör till vanligheterna att gymnasieelever får bygga instrument som skickas ut i rymden, men läraren Lisa Holmström menar att Amanda Strand och hennes klasskamrater har klarat sig exceptionellt bra genom hela projektet.

– Det är ingen liten sak de här eleverna gör, och de bidrar till den framtida utvecklingen av raketer. Det är lätt att bli insnöad på en lampa som inte blinkar eller så, men man får påminna dem om hur stort det här är, de är en kugge i något mycket större, säger Lisa Holmström.

Fakta

TAPAS

TAPAS står för Temperature, Acceleration, Pressure and Acoustics mesuring System. Det är en nyttolast som kommer att skickas upp med den franska raketen SERA-2 från Esrange i Kiruna.

Både TAPAS och SERA-2 är delar i projektet Perseus som drivs av den franska rymdstyrelsen CNES.

Förhoppningen är att den ska skjutas upp på onsdag, men om vädret inte tillåter har de ett uppskjutningsfönster som sträcker sig tills på fredag.

Visa mer...