Alver och magi i Örbyskog

Örby Artikeln publicerades
Henrietta Olestad, Kim Engstrand Lund och Peder Liljeroth är några av deltagarna i helgens lajv i Attared utanför Örby.
Foto:Joel Engblom
Henrietta Olestad, Kim Engstrand Lund och Peder Liljeroth är några av deltagarna i helgens lajv i Attared utanför Örby.

Om du stöter på ett gäng bergstroll i skogarna utanför Örby i helgen kan du vara lugn. Det är bara några av de 150 deltagarna i Morgondagens gryning, lajvspelet som arrangeras i helgen.

600 hektar ängs- och skogsmark i Attared har inför helgen bytt både namn och skepnad. Vid lajvet Morgondagens gryning går platsen under namnet Ärkemagikerns dal.

När BT under torsdagseftermiddagen träffar Peder Liljeroth och Kim Engstrand Lund från arrangörsgruppen, så är de i full färd med att fixa de sista detaljerna i fantasy-världen, som har inspiration från både medeltid och steampunk.

– Det är viktigt att man hittar en plats där man kommer bort från alla moderniteter. Man vill inte höra några bilar eller se några bostadshus. Det förstör illusionen, säger Kim Engstrand Lund.

Under helgen kommer 150 deltagare mellan 1-48 år från hela Sverige att gå in i sina lajvroller som exempelvis alver, skogsfolk eller människor med olika yrken och roller. Alla deltagare har önskat en persona, och fått intriger kopplade till sin roll och sin grupp.

Arrangörerna, med Peder Liljeroth i spetsen, har skrivit berättelsen, sedan är det upp till deltagarna hur historien utvecklar sig under helgen.

– Vi sätter upp ramverken, som vilken värld vi befinner oss i, vilka karaktärer det finns och vad som hänt innan. Sedan får vi se vad som händer, säger Liljeroth.

Arrangörerna i föreningen Orion har satsat på att göra lajvet tillgängligt för så många som möjligt, därför testar man ett nytt grepp där man skapat en äventyrszon för de som gillar att strida, och en zon där deltagarna bor och interagerar med varandra utan stridigheter.

– Vissa gillar äventyr och att strida, andra gillar teater och att inte strida, så vår idé är att skapa ett område där det finns skatter, rövare och monster för de som vill ha det mer spännande, säger Liljeroth och tillägger att barn är välkomna och har egna äventyrsuppdrag.

Lajv kan, för de som inte känner till begreppet, beskrivas som improviserad teater där är deltagare är med och spelar. Levande rollspel lockar människor från alla åldrar och samhällsklasser.

– Vissa spelar golf på fritiden, vi går ut i skogen till en annan värld. Jag gillar att utsättas för situationer jag aldrig skulle vara med om i mitt vanliga liv, säger Henrietta Olestad, som under helgen spelar mästeralkemisten Elowen från landet Ciros.

– Många vill uppleva något annat än moderniteten, när man är på lajv kan man logga ut och bara leva i rollen, säger Kim Engstrand Lund.