65-årig Markbo döms för alkoholsmuggling

Mark Artikeln publicerades

En man i 65-årsåldern hemmahörande i Mark hade hundratals liter öl, vin och sprit i sitt garage. Nu har han dömts för smuggling.

BT har skrivit tidigare om fallet där polisen hittade stora mängder alkohol i en källare och ett garage i Mark (BT 17 juli 2015). Det började 2013 då polisen fick tips om olovlig alkoholförsäljning vid en bostad i Mark. Polisen bedrev spaning och kunde se hur den misstänkta bar ut påsar till två bilar som kom till fastigheten. De båda förarna stoppades och har sedan erkänt att de köpt alkohol trots att de misstänkt att den var smugglad. Mannen som sålde alkoholen nekar däremot till brott, och hävdar att han gett alkoholen som gåva efter ha fått hjälp av dem tidigare.

I mannens bostad hittades sedan stora mängder cigaretter och alkohol, däribland 885 liter öl och cider, 223 liter vin och 205,75 liter sprit. Mannen hävdar att det varit för privat bruk. Han menar att han inte har några alkoholproblem men dricker alkohol varje dag. Alkoholen som påträffades i mannens bostad ska delvis ha varit avsedd till vänner och bekanta, och inhandlats under en resa till Tyskland. I förhör har han uppgett att han åkt till Tyskland fyra gånger, vilket han senare tagit tillbaka med hänvisning till han var berusad under förhöret. Mannen säger vidare att han betalat för alla på resan, och att det kostat ungefär 1 800 euro.

Tingsrätten köper dock inte mannens förklaring, och styrkt av de vittnesmål som de båda köparna angivit döms han därför för smuggling, olovlig försäljning av alkohol samt olovlig befattning med punktskattepliktiga varor. Påföljden blir villkorlig dom med samhällstjänst 120 timmar. De båda männen som köpte alkohol döms till dagsböter på totalt 5 100 respektive 7 500 kronor.