Lena Kvist

Mästerkock eller bimbo?

Lena Kvist Artikeln publicerades

Ska man skratta eller gråta?
Kolla in bilderna på Sveriges mästerkock Louise Johansson och bestäm själv.

Jag följde inte Sveriges mästerkock i tv och visste ärligt talat inte vem Louise Johanssonvar förrän i går, när Facebook började mullra av bilderna på henne.
Hon är med i ett reportage i Arlandas kundtidning Xpress, där bilderna förvisso är tagna i ett kök med kocken framställs mer som en bimbo än en mästerkock. Sjukast är bilden där mästerkocken vällustigt duschar munnen med vatten.
Nu säger någon: ”men om det varit en manlig kock som porträtterats så hade alla bara tyckt att det var en kul grej".
Kanske – men det beror i så fall på att den bilden skulle utmana patriarkatet, medan de här bilderna stryker patriarkatet mjukt över flinten.
Och hittills har inga sådana bilder tagits av en manlig kock.
Så frågan är rent hypotetisk.
Sveriges mästerkock 2012 hette Sigrid Bárányoch hennes kokbok har jag just nu framför mig. Bilderna där är också exploaterande och skälmska. Sigrid Bárány är till och med utsträckt på en bisarr förförisk marilynsk liggbild, med råa köttbitar och vindruvor runt den liggande kroppen. På de flesta bilderna är hon bara intagande, finklädd och mjukt leende in i kameran.
Jämför till exempel med Paolo Robertoseller Jamie Oliverskokböcker – där spelar man på manlig trygghet och rådig aktivitet, killarna gräver och skördar och bilderna.
Jag tycker lite synd om Louise Johansson ändå. Självklart har hon varit med på leken – och det som kändes roligt framför kameran blev bara så fel.
Man kan se bilderna på www.genusfotografen.se, en klart läsvärd webbsajt som drivs av fotografen Tomas Gunnarsson.
***
Bonusmaterial: Kolla in Women struggling to drink water på thehairpin.com, där ser man att kvinnor ofta missar munnen när de dricker vatten, precis som Louise Johansson gör när hon försöker pricka munnen med slangen.
Serien Women laughing alone with salad på thehairpin.com är också tragikomisk.
***
Snart är det dags för BT:s sommarföljetong igen, en deckare som vanligt.
I år utspelar den sig i Stockholm och heter Innan du dog. Det är systrarna Camilla Grebeoch Åsa Träffsom skrivit.
BT:s läsare får tillgång till boken först av alla, efter midsommar kör vi igång. Vi har exklusiv publiceringsrätt. Deckarläsarna i övriga Sverige får vänta tills mitten av augusti, när boken finns i butik.
***
Bra att frågan om regionteaterns eventuella flytt från Borås till Uddevalla bordlades till augusti. Det är en viktig fråga som förtjänar eftertanke.
Men kommer Boråspolitikerna att ta chansen att visa sitt engagemang genom att satsa pengar? Om Borås hade bokat fler barnföreställningar än Uddevalla från början, hade någon ens vågat ta upp ämnet ”flytt” då?
***
Gruppen ”Du vet att du är från Borås om du...” fick rekordsnabbt över 10 000 medlemmar på Facebook.
Roligast att det att grotta ner sig i Boråsoriginal vi minns: Tutte-Kjellmed sin moppe, Luggesa/Lugg-Luggpå brutalt hårryckande uppdrag, den rörande lilla dockvagnstanten, kärringen Kallenstensom stod i sitt fönster vid Lolas och skrek att man skulle ta på sig mössa. Det fanns en snäll och respektingivande polis också, Lundmark. Alla visste vem han var.
Finns det några Boråsoriginal kvar? Och vet någon vad polisen heter? Själv vet jag vare sig namn på original eller poliser nuförtiden. Det känns lite tomt.