Winbergs val visar att det är en lång väg kvar tills SD är ett ”parti som alla andra”

Kortledare Artikeln publicerades
Kristina Winberg (SD) i EU-parlamentet.
Foto: Anna Karolina Eriksson/TT
Kristina Winberg (SD) i EU-parlamentet.

Vem är din politiska förebild? Kristina Winberg, sittande EU-parlamentariker för Sverigedemokraterna som kandiderar för omval tvekar inte på frågan i SVT:s valkompass.

Hennes största politiska förebild är Ungerns president Viktor Òrban. “Han är precis den ledaren som jag skulle vilja ha i Sverige”. Òrban har som president drivit igenom reformer som ger staten större kontroll över medierna och sänkt pensionsåldern för domare vilket antagligen är ett sätt att ersätta nuvarande domare med sådana som är mer närstående honom.

Han också drivit genom en lag som ger arbetsgivare rätt att kräva 400 timmars övertid av sina anställda, en politik som inte rimmar särskilt väl med den arbetarklassvänliga politik som SD säger sig stå för. Òrbans politik är en sak, och är i sig fientlig mot allt vad en liberal demokrati heter. Därtill han gjort antisemitiska uttalanden och sagt att “istället för siffror vill vi ha ungerska barn” och öppnat upp för skattelättnader för ungerska kvinnor som föder många barn – en kvinnosyn som alltså betraktar kvinnor som produktionsmaskiner för ett etniskt enfaldigt samhälle.

Om Winberg tycker att detta är “precis vad Sverige behöver” väcks många frågetecken. Står hennes parti bakom denna kvinnosyn och antisemitism? I vilken utsträckning vill SD kontrollera media om de kommer till makten? Och rättsstaten?

SD kämpar hårt för att vara ett parti som all andra. Winbergs val av förebild gör det ohyggligt svårt för dem.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.