Wikström: Inför kraftiga sanktioner mot Eritrea för att få Dawit Isaak fri

Ledare Artikeln publicerades
Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i mer än 14 år. Fortfarande har inget officiellt åtal väckts eller någon rättegång hållits mot honom.
Foto:KALLE AHLS N
Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i mer än 14 år. Fortfarande har inget officiellt åtal väckts eller någon rättegång hållits mot honom.

Dawit Isaak, den svensk-eritreanske journalisten, har i dag, söndagen den 31 juli, stund suttit fängslad i Eritrea i 14 år och 315 dagar.

Brottet är att han, med enbart pennan som vapen, kämpat för medborgarnas fri- och rättigheter. Fortfarande, efter alla dessa år, har inget officiellt åtal väckts eller någon rättegång hållits mot honom.

Dawit är EU:s ende samvetsfånge och att Sverige och EU ännu inte lyckats få loss honom ur Eritreas president Isaias Afewerkis klor är inget annat än en förfärlig tragedi och ett stort misslyckande. Jag tror inte någon av oss kan föreställa sig den ofattbara mentala och fysiska terror som han under alla dessa år tvingats genomlida i sin cell, helt isolerad från omvärlden, och bara med tankarnas och drömmarna hjälp kunna föreställa sig sina barn, som nu har blivit vuxna.

För att lyfta den nu snart 52-årige mannens fall på europeisk nivå ställdes för en tid sedan en rekonstruktion av en cell vid entrén till det belgiska nationella konstcentret Bozar, öppen för alla som ville sitta i den en stund. Evenemanget var ett samarbete mellan mig, den svenska kampanjen Free Dawit och Bozar och i samband med att allmänheten satt i cellen fick de möjlighet att skriva under en petition som lämnades över till den belgiska regeringen, med uppmaning att som EU-land agera i frågan. Att så många symboliskt satt i hans fängelsecell håller trycket uppe för att få honom fri.

För när Eritreas regim fängslar en journalist i hopp om att tysta honom har vi alla ansvar för att verka för att hans fall inte glöms bort.

Därför såg jag även till, tillsammans med mina liberala kollegor i Europaparlamentet, att Dawit Isaak omnämndes i resolutionen mot Eritrea som röstades i mars. Den tysta diplomatin som Sveriges regering bedriver bakom kulisserna, har efter alla dessa år tyvärr inte uppvisat några som helst konkreta resultat. Därför är det dags att lägga tystheten bakom sig och i stället införa kraftfulla sanktioner mot Eritreas regeringsföreträdare för att på så sätt verka för att Dawit Isaak och alla andra politiska fångar friges. För vi vet alla att pengar innebär makt och inflytande och att indragna eller frysta medel kan få mycket att hända.

Även Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström gör mycket i kampen för att få Dawit Isaak fri. Hon har tagit upp den svenske journalistens fall med EU:s utrikestalesperson, Frederica Mogherini, som bekräftar att EU regelbundet tar upp Dawit Isaaks fall med Eritreas regering och varje år begär att all information om honom och andra politiska fångar i landet offentliggörs och att fångarna ges möjlighet till kontakt med sina familjer och advokater.

Dessvärre tyder ingenting på att diktatorn Afewerki, som suttit på posten sedan 1993, kommer att släppa Dawit Isaak den närmaste tiden. Inget tyder heller på att en rättegång kommer att hållas.

När den eritreanska regimen så länge tystat Dawits röst måste vi alla använda våra röster och starkt och tydligt stå upp för demokrati och individens frihet. Agerar vi tillsammans på alla sätt vi kan, så kommer till slut också det djupaste förtrycket att rasa.