Vilken civil olydnad är OK i Borås Stad?

Ledare Artikeln publicerades
Protestaktionen mot Vattenfalls brunkolsanläggning utanför Berlin i helgen lockade tusentals som oroar sig för klimatet. Aktionen verkade också hårt i sociala medier, till exempel med livesändningar från ockupationen av tågrälsen. Borås Stads medarbetare Kennet Öhlund bidrog såväl på plats som på Facebook.
Foto:Patrick Pleul
Protestaktionen mot Vattenfalls brunkolsanläggning utanför Berlin i helgen lockade tusentals som oroar sig för klimatet. Aktionen verkade också hårt i sociala medier, till exempel med livesändningar från ockupationen av tågrälsen. Borås Stads medarbetare Kennet Öhlund bidrog såväl på plats som på Facebook.

Miljöaktivisten och politiske tjänstemannen i Borås Kennet Öhlund är i gott sällskap. Bland kända utövare av civil olydnad känner vi opinionsbildare som Mahatma Gandhi och Martin Luther King.

Men till kategorin kan också föras en sådan som Hannes Westberg, aktivisten som blev skadad av polisens kulor när han kastade sten mot dem under EU-toppmötet i Göteborg 2001.

Kennet Öhlund är inte vilken av Borås Stads tusentals anställda som helst. Han är så kallad blocksekreterare för de rödgröna där hans uppdrag är att föra ut S, MP:s och V:s budskap.

I höstas utnämndes han till ”Årets miljöhjälte” i Borås och hyllades på Stadsteatern. På sin fritid arbetar han hårt för sin berömvärda passion att minska påfrestningen på klimatet.

Förra onsdagen åkte han tillsammans med 4 000 andra till koldistriktet Lausitz söder om Berlin för att genom civil olydnad i form av blockering av transporter protestera mot Vattenfalls brunkolsutvinning och kräva att ”kolet får stanna i marken”.

Polis grep 120 personer, dock inte Öhlund.

Inför resan sa han i BT:

”Olagligheten i detta är en liten förseelse i jämfört med att först anta ett klimatavtal som siktar ner mot 1,5 grader och sedan inte åstadkomma det. Det är ett större brott mot barnen och framtiden, som inte går att stå ut med.”

En av Öhlunds uppdragsgivare på jobbet i Stadshuset är Ulf Olsson (S), Han ser inga problem med att den civila olydnaden i Tyskland:

”Han har gjort det på sin fritid och han har naturligtvis rätt att precis som alla andra ha sina politiska värderingar”, sa Olsson (S) i BT på tisdagen.

Det är förstås främst ett internt problem för regeringspartierna att deras företrädare i Borås aktivt agerar emot regeringens egen politik, att Vattenfall – om affären är ekonomiskt rimlig – ska kunna sälja gruvan vidare.

Men Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin kände sig ändå på tisdagen tvingad att markera:

”Jag sitter i en regering och det innebär att jag kan ju inte försvara någon olaglig aktion”.

När är man ”privatperson” och när är man inte? Gränsdragningen har blivit allt svårare att göra. Personer med offentliga uppdrag av olika slag måste i en medialiserad värld finna sig i att man ”är” sitt jobb även under, till exempel, politiska aktioner utomlands utförda på ledigheten. Särskilt så om man ständigt är aktivist i sociala medier.

Säg att en politisk tjänsteman anställd av Borås Stad skulle sätta sig framför Folkets hus för att försöka förhindra en ombyggnad. Eller att denne, tillsammans med en aktionsgrupp mot byggande av flyktingbostäder, skulle vägra flytta på sig.

Vad hade arbetsgivaren Borås Stad svarat då?

Nu blir frågorna som Kennet Öhlunds aktion väckt ett ämne för Borås kommunfullmäktige, där Ulrik Nilsson (M) ställt en enkel fråga till Ulf Olsson.

Den bör inte viftas bort.