Vilka vill M förhöra ”utan misstanke”?

Ledare Artikeln publicerades
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson och partiets förstanamn i EU-valet, Tomas Tobé.
Foto: Christine Olsson/TT
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson och partiets förstanamn i EU-valet, Tomas Tobé.

Det är både påpassligt och relevant att regelbundet se över vilka resurser som polisen har till sitt förfogande för att motverka terrorbrott i Sverige och inom EU. Att Moderaterna nu vill ge bland annat åklagarmyndighetens, Säpos och Försvarets Radioanstalt mer resurser i sitt budgetförslag är därför välkommet.

Minst lika viktigt är det att partiet vill fördubbla budgetanslagen till EU:s polissamarbete samt ge den europeiska åklagarmyndigheten utökade befogenheter så att verksamheten också omfattar gränsöverskridande terrorism.

Att partiet vill införa möjligheten att återkalla ett svenskt medborgarskap är knappast kontroversiellt; den rätten finns redan i bland annat Storbritannien, Tyskland, Danmark och Finland. Välkommet är också att Moderaterna nu förtydligar sig i saken och inte, som man gjorde i sociala medier, lät det framstå som att man ville göra det oavsett om det skulle leda till statslöshet eller ej.

Det finns likafullt tveksamheter med Moderaternas senaste utspel. Under den presskonferens som Elisabeth Svantesson och partiets förstanamn på EU-vallistan, Tomas Tobé, höll under onsdagen upprepade båda talepunkten ”vi ska inte ha några IS-terrorister på våra gator” vid flera tillfällen. Men de yttrade sig väldigt lite om hur de ville att de långtgående befogenheter som polisen skulle få för att bland annat ”kalla till förhör utan konkret terrormisstanke” ska användas.

På vilka grunder ska personer höras och utifrån vilka kriterier ska de kallas? Räcker det med att gå i fredagsbönen i en moské som kanske byggts med pengar från ”främmande makt”? Något som M också vill förbjuda, men där partiets företrädare dessbättre är mer utförliga i sitt resonemang.

Kampen mot terrorn ska inte tas lätt på. Men att ändå inte kunna tala klarspråk om något så grundläggande som rättssäkerhet och likhet inför lagen är inte värdigt ett parti med så stolta anor och statsbärande ambitioner.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.