Vilka partier ska väljarna hålla ansvariga?

Ledare Artikeln publicerades
Eva Johansson (C) och Stefan Carlsson (S) på första parkett.
Foto: Marie Haglund
Eva Johansson (C) och Stefan Carlsson (S) på första parkett.

Svenljunga får ett minoritetsstyre som måste kompromissa med övriga partier. Ansvarsfrågan blir otydlig, milt sagt.

Det har tagit längre tid i Sjuhärad att klara upp maktförhållandena i alla kommuner än det tagit för riksdagspartierna att komma överens om regeringsbildningen. Det är således inte bara på riksplanet som det nya, fragmenterade politiska landskapet ställer till det. Först så sent som under måndagskvällen kom Svenljunga till skott.

Under mandatperioden kommer Socialdemokraterna att leda kommunen – men i minoritet. Centerpartiets Eva Johansson utmanade och förlorade; hennes fall blev stort. Inte ens alla centerpartister röstade på henne. Det kan vara så många som tre av hennes partikamrater som valde att inte stödja henne. En hel del talar dessutom för att av de sex röster som hon faktiskt fick kan möjligen två komma från samarbetspartierna Miljöpartiet och Kristdemokraterna.

”Det är som det är. Vi har inte pratat inför mötet om hur vi ska rösta”, sa Eva Johansson till BT:s reporter Marie Haglund efter kommunfullmäktige under måndagskvällen.

Den kommentaren förvånar. Om Centerpartiet utmanar om makten torde det första som krävs vara att partiet internt är på det klara med hur det ska agera. Om inte, varför då göra anspråk på makten över huvud taget?

Stefan Carlsson fick 18 röster och valdes därmed till kommunstyrelsens ordförande. Oavsett det blir det ingen lätt uppgift att styra kommunen på ett svagt och hoppande underlag. I dagsläget finns det inga givna vägar för Stefan Carlsson (S) som leder till att han och partiet får sin vilja igenom. Hans namne med Löfven i efternamn har en betydligt angenämare sits. Socialdemokraterna i Svenljunga måste kompromissa i alla lägen.

Det bästa vore att S satsade på att få till en lösning som mer permanent får tillräckligt stöd. Ett sådant program finns dessutom färdigförhandlat och klart – med Centerpartiet. Det förhandlades fram under november och december och gavs titeln ”Tillsammans för Svenljunga”.

Men sedan bestämde sig Eva Johansson för att utmana om ordförandeposten i kommunstyrelsen.

Kommer hela eller delar av C-gruppen att ställa sig bakom detta program en gång till? Eller får S söka sig fram längs andra vägar?

Att få till en politiskt ansvarig ledning för en kommun har inte bara en praktisk sida. Det finns principiella aspekter som inte kan bortses ifrån. Som vem eller vilka väljarna ska ställa till ansvar för kommunens väl och ve?

Rimligen kan inte det parti som leder i minoritet bära hela det ansvaret ensamt, främst med tanke på att nödvändiga kompromisser ingås med partier som formar tillfälliga eller permanenta majoriteter.

Det är möjligt att den lösning som nu är för handen i Svenljunga var den bästa lösningen som var möjlig. Men nuvarande läge med minoritetsstyre eller för den delen en variant där i stort sett alla partier ingår i en koalition gör det svårare för väljarna att utkräva ansvar.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.