Stefan Eklund: Vems Gud är tillbaka?

Borås Artikeln publicerades

När populismen drar fram över världen har den starkt stöd av kristna väljare. Hur kommer det sig?

Konservativa kristna ledare ber för Donald Trump i Vita huset. Den kristna högern har ökat sin makt i takt med populismens framgångar.
Foto: Evan Vucci
Konservativa kristna ledare ber för Donald Trump i Vita huset. Den kristna högern har ökat sin makt i takt med populismens framgångar.

När populismen drar fram över världen och ledare som Brasiliens Jair Bolsonaro och USA:s Donald Trump tar makten gör de det med avgörande hjälp av kristna väljare. Den kristna konservatismen har en ny maktbas i världen idag. Och i Sverige? Ja, kanske KD:s framgångar kan förklaras så.

Men vi börjar i Brasilien, ett land härjat av våld och korruption. Det är en av förklaringarna till att Jair Bolsonaro nyligen valdes till president. Han har lovat att röja upp, att skapa ordning och reda. Men han säger också en hel del andra saker, enligt ett reportage i DN...:

... att militärdiktaturens enda misstag var att den inte dödade fler vänsterliberaler.

... att ordföranden för det brasilianska utskottet för mänskliga rättigheter är så ful att hon ”inte ens förtjänar att våldtas av honom”.

... att han hellre ser sina fyra söner dö än kommer ut som homosexuella.

... att de svarta brasilianare som lever i så kallade quilombos, byar grundade av förrymda slavar, är feta, inte arbetar och ”inte ens duger till att föröka sig längre”.

Lägg till planerna att skövla regnskog för att ge mer plats till betesmarker för nötkreatur (jo, Bolsonaros miljöminister är, liksom han själv, klimatförnekare) och att införa vapenlagar som innebär att alla ostraffade brasilianare kan skaffa sig vapen.

Den här mannen bärs alltså till stor del fram av väljare som är evangeliskt kristna. Ungefär 20 procent av Brasiliens befolkning är pingstvänner och när landets mest inflytelserike pingstpastor, Edir Macedo, förklarade att han tänkte rösta på Bolsonaro var i praktiken segern hans.

Jag tror egentligen inte att alla konservativt kristna skriver under på de hemskheter som Bolsonaro vräker ur sig. Men de är uppenbarligen mindre rädda för det än vad de är för jämställdhet mellan könen, homosexuella och vänsterliberala.

Brasiliens president Jair Bolsonaro.
Foto: Eraldo Peres
Brasiliens president Jair Bolsonaro.

Bolsonaro har jämförts med Donald Trump och det är förstås relevant även om Trump mirakulöst nog har funnit sin överman i den brasilianske kollegan när det gäller rasism och kvinnofientlighet.

Också Trump har en stark bas i USA:s konservativt kristna befolkning, den så kallade kristna högern. Att den på bred front röstade på honom i presidentvalet var en av orsakerna till hans seger. Den kristna högern ”led svårt” under Barack Obamas liberala presidentskap. Med Trump fick man en president som gärna omger sig med konservativa kristna ledare (som bilden ovan visar) och som är abortmotståndare, islamofob och uttalat negativ till homosexuellas rättigheter. Att han flyttade USA:s ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem applåderades också av de högerkristna.

I Sverige har Kristdemokraterna av tradition varit de konservativt kristnas parti, dess ursprung finns i pingströrelsen. Men partiet har också varit präglat av en djup humanism, vilket exempelvis visat sig i ett starkt engagemang för flyktingar.

Men när KD valspurtade så framgångsrikt i höstas vände man bort från just den delen av sin politik, mot en mer uttalat konservativ profil.

Det skrämde bort en del kristna väljare, det visade undersökningar som gjordes, många av dem är personligen engagerade i arbete för flyktingars rättigheter. Vändningen kritiserades till och med av den frikyrkliga tidningen Dagen.

Men den nya inriktningen lockade andra. Den konservativt kristna tidningen Världen idag, med starka band till Livets Ord, räknade i en ledare efter valet upp ett antal orsaker till att KD nästan dubblerades under sommaren 2018. En av dem var att partiledaren Ebba Busch Thor valde att avstå den årliga Prideparaden (som hon deltagit i tidigare) och istället sommartalade på Hönö, ”ett av frikyrklighetens starkaste fästen”. Där gick hon till hård attack mot ”genusflummet”. ”En synnerligen klok prioritering”, konstaterade Världen idag som också uppskattade att KD ”med rätta” tagit striden mot ”kvoterad föräldraförsäkring och böneutrop”. Världen idag avslutar sin artikel med att ytterligare berömma KD:s tydlighet i frågor som ”palestinskt bistånd och kristna friskolor.”

Exemplen ovan visar att Guds återkomst i politiken numera är ett faktum. Men vi borde nog också diskutera vems gud det egentligen är som har kommit tillbaka.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.