Ledare Måndag 29 oktober

Varsamhet i motvind

Ledare 2012-10-29 | Uppdaterad 2012-10-26

Till en början lät det så bra. Vindkraften skulle befria Sverige från kärnkraften. En ny tid, ett nytt klimatsmart sätt att producera energi som inte utgjorde ett hot mot människor och miljö. Och i öster steg åter den sol som en gång satt på linje-3-knapparna.Det är ingen överdrift att säga att det länge knutits stora förhoppningar till vindkraften, på samma sätt som när vattenkraften, oljan och kärnkraften uteslutande sågs som moderna välsignelser som skulle förändra samhället. Och länge var den också endast en ”ren” och ”gratis” kraftkälla.

Men idag vet vi bättre. Vindkraften är långt ifrån problemfri.

Det låter för mycket om den, den tar för stor plats i landskapet och det är tveksamt om den egentligen är så effektiv när det gäller att producera el, i alla fall inte i relation till de problem den medför.

Länge har BT berättat om vindkraftssatsningar i Sjuhärad. Lika länge har vi också rapporterat om hur oro, protester och uppgivenhet vuxit i takt med att allt fler vindsnurror avtecknat sig mot himlen.

Inte sällan har dessa oroliga röster betraktas som problem, för energiomställning såväl som för landsbygdens utveckling.
De som inte vill ha sin vardag störd – eller rentav förstörd – av det ständiga och monotona bullret från vindkraftverken, har betraktats som bakåtsträvare och utvecklingspessimister.

Men proteströsterna kan betraktas på annat sätt, som ett uttryck för en växande insikt om att stora samhällsomvandlingar på energipolitikens område också kräver ett medborgerligt inflytande och en demokratisk debatt som omfattar fler än politiker och experter.

Den svenska vattenkraftens utbyggnad var en historisk framgång. Men vem brydde sig om att hela landsändar förändrades i takt med att vattnet steg och kraftverksdammarna fylldes?

Och hur var det med Ringhals? Frågade någon alla dem som bodde i nedfallsriktningen innan man började bygga?

Idag går det inte att bortse från att människor vill ha mer att säga till om när det gäller livsmiljön. Därför är vindkraftsprotesterna också i högsta grad en del av en demokratisk rörelse. Och denna rörelse måste beslutsfattarna få med sig, annars kommer de och vindkraften att snabbt förlora sin legitimitet.

Det finns vägar till bättre förankring av vindkraftsetableringar. Den vindbruksplan som fullmäktige i Borås har antagit, kan uppgraderas till ett juridiskt bindande dokument om kommunen väljer att göra ett tillägg till översiktsplanen. Ett sådant skulle dels tvinga fram samråd med de boende i områden som skulle bli aktuella, dels skulle den ge företag ett mer hållbart planeringsunderlag.

I dagsläget håller vindbruksplanen på att blåsa bort. Det är bra, och Folkpartiet tänker rätt när man vill stoppa vidare etableringar innan planen har skärpts till. Dagens vindkraftverk är jättar och alls inga symboler för småskaligheten.

Därför måste Borås börja om.

Så vad säger ansvariga kommunalrådet Tom Andersson (MP) om vindkraftens ställning i Borås idag? Är det inte hög tid att ta den frågan på allvar? Eller är det så att Andersson, precis som Miljöpartiet i övrigt, anser att vindkraften är en alldeles för viktig fråga för att kommunen ska få behålla sitt veto?

Att tvinga igenom mer vindkraft på lösa grunder och mot människors vilja är fel.

Det är inte i första hand klimatet eller energiförsörjningen som står på spel i Äspered, Skephult, Herrljunga, Ulricehamn, Lyngnared, eller var helst där det planeras för vindkraft i Sjuhärad. Utan människors väl och ve.

Det är hög tid att vända vinden. Ty just nu blåser det motvind för varsamheten.

Och det har varken miljön eller politiken råd med i längden.

LedarredaktionenBT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


Läs själv – doku- menten om makt- spelet ord för ord

Borås [Uppdaterad 2014-11-18]

Här är de tre dokumenten som skildrar vägen till det låsta maktläget i stadshuset i Borås. Första dokumentet visar budet från de rödgröna till Alliansen, formulerat 13 november.
Det andra kravet som Alliansen ställde efter mötet 13 november för att gå in i förhandlingar om de politiska sakfrågorna.
Det tredje dokumentet är de rödgrönas svar på Alliansens krav, redovisat i dag. Klicka på pdf-filerna nedan och läs om maktspelet.


Det är ingen lek längre

Ledare [Uppdaterad 2014-11-15]


Läs mer


Ledare Måndag 10 november Hemlösa ska in i värmen

Förvirrad debatt om det offentliga rummet håller uteliggarna kvar ute i kylan

Ledare [Uppdaterad 2014-11-09]

Lagom till att vinterkylan närmar sig har debatten om de hemlösas plats i samhället tagit fart igen. Den här gången har den fullständigt spårat ur. Läs mer


huvudnyheter just nu

Hela livet-frågan: Har du gått i samtalsterapi någon gång?

 

HELA LIVET

Har du gått i samtalsterapi?

Visa resultat
Dagens fråga

 

Studiebidrag

Bör studiebidraget höjas?

Visa resultat
Ledare

Kontaktinformation:

Lars Näslund, politisk redaktör
lars.naslund@bt.se
033 – 700 07 24

Mikael Hermansson, ledarskribent
mikael.hermansson@bt.se
033 – 700 07 17
Ledarbloggen


Blogg

Välkomna till Ledarbloggen!

Ledarbloggen skrivs av BT:s ledarredaktion, som består av Lars Näslund och Mikael Hermansson. Delta gärna i samtalet men försök att hålla en anständig ton och undvik personangrepp. Bloggen välkomnar alla och du får lov att vara anonym, men för det goda samtalets skull så tala gärna om vem du är som skriver. Du hittar de artiklar som vi publicerar på ledarsidan på bt.se/ledare.

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Jonas Ekelund
jonas.ekelund@bt.se
Telefon: 033-700 07 74


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om kyrkans framväxt i Kina:

"Det finns fler kristna i Kina än det finns medlemmar i landets kommunistiska parti."

Lena Kvist, kulturchef

Om okända bokkaraktärer:

"Veckans snackis: att Roy Andersson ”är” den självupptagne kulturmannen Hugo Rask, som huuvdpersonen Ester Nilsson hänger efter i Lena Anderssons Augustprisade roman Egenmäktigt förfarande."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om 25-årsjubiléet:

"Den rostiga biten armeringsjärn och skärvan av sprejburks-färgad betong hörde ihop med mig."

Jan Hansson, sportkrönikör

Vem är en bra tränare?

”Ofta så här dags på fotbollssäsongen får man frågan: är hen en bra tränare? Svaret lyder: ibland.”

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 700 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter