Varför har vi ingen John McCain?

Ledare Artikeln publicerades
80-årige cancersjuke John McCain, den gamle krigshjälten, skrev natten till fredagen in sig i de amerikanska politiska historien genom sin avgörande röst där han stoppade försöket att avskaffa ”Obamacare”. Bilden från hans tal i tisdags.
80-årige cancersjuke John McCain, den gamle krigshjälten, skrev natten till fredagen in sig i de amerikanska politiska historien genom sin avgörande röst där han stoppade försöket att avskaffa ”Obamacare”. Bilden från hans tal i tisdags.

Var det årets politiska drama som utspelades på torsdagen när Stefan Löfven tvingades ombilda regeringen? Nej, en 80-åring övertrumfade onekligen natten till fredagen.

Vilken hjälte han är, John McCain.

Den republikanske senatorn från Arizona sedan 30 år, den i Vietnam som stridspilot av en fientlig robot nedskjutne och sårade krigshjälten, blev ju aldrig president. Han gav upp försöken efter att 2008 förlorat kampen om Vita huset mot Barack Obama.

Men natten till fredagen skrev han ändå in sig i ett centralt avsnitt i den amerikanska politiska historien när han strax före klockan 02, lokal Washingtontid, sannolikt satte punkt för Donald Trumps och republikanernas planer att inom överskådlig tid ”avskaffa och ersätta” sjukvårdsreformen som kommit att kallas Obamacare.

John McCain stegade fram till senatens rösträknare, sträckte ut höger arm – och gjorde tummen ner. Med ens gick ett sus genom hela kammaren, en och annan otillåten vissling hördes. Alla insåg vad som i praktiken stod klart: Inte ens den mycket begränsade varianten av reformerad sjukvårdslag, som en pressad majoritetsledare Mitch McConnell slängt fram i ett desperat försök att erbjuda Donald Trump något att signera och kunna trumpa ut som en ”seger”, skulle vinna majoritet; med siffrorna 51 mot 49 avgav John McCain den i praktiken avgörande rösten som bör betraktas som den i sak svåraste politiska smällen för Donald Trump.

Om det påverkar dennes väljarbas förtroende är en helt annan fråga. Den köper säkert återigen att det är någon annans fel att Trumps beskrivningar om hur enkelt det skulle gå att ”döda Obamacare” nu går i kras.

Ni som följer amerikansk politik vet ju hur det var med McCain: Han tvingades för ett par veckor sedan resa hem för en till synes enkel operation, men undersökningarna visade att han också drabbats av en tumör i hjärnan. En återkomst till senaten i Washington ansågs långt borta.

Men trycket från de republikaner som visste att alla partiets röster behövdes för att vinna slaget om sjukförsäkringslagen blev högt. Donald Trump – som under valrörelsen 2015 förolämpade McCain genom att säga att han ”ses som en krigshjälte bara för att han blev tillfångatagen” – insåg plötsligt att denne var viktig för honom, och satte sina förtrogna på att försöka få den sjuke 80-åringen att samla kraft för den långa resan från Phoenix till kongressen.

I tisdags hjälteförklarade också Trump honom när McCain, återkommen till senaten, la en avgörande röst för att godkänna a t t man senare i veckan skulle ta upp sjukvårdslagen till debatt och slutlig omröstning.

”Så stort att John McCain kommer tillbaka för att rösta. Modig - amerikansk hjälte! Tack John”, skrev han i en av sina otaliga tweets.

Men i ett 14 minuter långt tal lät McCain, med ett långt rött operationsärr över vänstra ögat, förstå att Trump inte skulle ta ut segern i förskott. Han manade hela senaten att ta sig samman, att som vuxna människor samverka över partilinjerna: ”Titta, vi får ju ingenting gjort, mina vänner! Vi får ingenting gjort!”, utropade han i något som upplevdes som ett avskedstal till politiken.

Samtliga svenska partiledare borde låsas in i ett rum och tvingas lyssna på dessa 14 minuter John McCain.

Åter till nattens drama: Reportrarna som höll sig vakna frågade McCain hur han skulle rösta. ”Kolla showen”, svarade han, enligt CNN. Under sista timmen av debatt spred sig nervositeten hos republikanernas ledning och i Vita huset. Hans yngre senatorskollega från hemstaten Jeff Flake hade uppdraget att övertala. När det inte verkade fungera tog vicepresidenten själv, Mike Pence, över försöken. Och enligt CNN ringde till och med Trump personligen.

Men McCain var orubblig – och mannen som alla i partiet, ja hela kongressen, nyss hyllat för sin styrka stod nu kvar, ensam, till synes övergiven av sitt parti. På vägen ut från kongressbyggnaden fick han frågan ”varför nej?”. ”Jag tyckte att det var rätt”, löd hans svar innan han försvann.

Hans självständighet är givetvis intressant i sig. Men det centrala budskapet var inte att stödja Obamacare, John McCain har hela tiden sagt att den förre presidentens sjukvårdslag måste reformeras, utan att protestera mot sättet som lagförslagen tas fram, mot bristen på offentliga utfrågningar, förhandlingar bakom stängda dörrar. Att ”vinna” med ett ofärdigt, meningslöst förslag ansågs viktigare än att åstadkomma vuxna samtal över blockgränsen.

Är det motsvarande politiska oförmåga att se till de fundamentala problemen i Sverige och till de lösningar som de borde kräva som o c k s å ligger bakom den politiska kris vi sett spelas upp i Sverige de senaste dagarna, som skapat sådan låsning i ett ärende det inte borde behöva råda djup saklig oenighet om? En oförmåga som i slutändan enbart spelar Sverigedemokraterna, utan egna lösningar, i händerna?

Har vi ingen John McCain längre?