Var säkerhetspolitiska rådet bara en bluff, Stefan Löfven?

Ledare Artikeln publicerades
Det är bara Stefan Löfven som kan få slut på förtroendekrisen - genom att tala sanning.
Foto:Erik Simander/TT
Det är bara Stefan Löfven som kan få slut på förtroendekrisen - genom att tala sanning.

Samtidigt som Socialdemokraterna försöker tona ned blir avslöjandena bara värre och värre.

Frågetecknen kring regeringens hantering av säkerhetshaveriet vid Transportstyrelsen fortsätter att bli fler. På torsdagen bjöd regeringen för första gången sedan krisen in pressen till sommarfika i Rosenbad.

Tomas Eneroth (S) som är nytillträdd infrastrukturminister meddelade under träffen att regeringen gett Transportstyrelsen själv i uppdrag att utreda hur situationen med läckan kunde uppstå. I övrigt väntar man på Konstitutionsutskottet, KU.

Beskedet gav mest känslan av att regeringen - eller ska vi säga Socialdemokraterna - i sin krishantering helt hamnat efter nyhetsrapporteringen.

Samma dag publicerade Svenska Dagbladet ett reportage där källor inne på regeringskansliet menar att det är otroligt att Stefan Löfven inte kände till vad som hänt på Transportstyrelsen. Antingen talar Löfven inte sanning eller så har flera ministrar och statssekreterare gemensamt beslutat sig för att hålla honom utanför, sammanfattade en källa.

Dagens Nyheter avslöjade samtidigt att EU-minister Ann Linde känt till läckan sedan september 2015. Hon var då statssekreterare hos inrikesminister Anders Ygeman. Därmed borde hon också ha suttit med vid mötena i det råd som nu alltfler undrar vad det egentligen har sysslat med: det säkerhetspolitiska rådet.

Efter ubåtskränkningarna i Stockholms skärgård hösten 2014 inrättade Stefan Löfven ett säkerhetspolitiskt råd. Förutom honom själv och vice statsministern som då var Åsa Romson (MP) skulle det bestå av inrikesminister Anders Ygeman (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) samt deras statssekreterare.

Med den information vi har nu innebär det att under rådets alla sammanträden efter januari 2016 har Stefan Löfven suttit ned med en krets personer som nästan alla kände till en pågående stor säkerhetsskandal. Men ingen - inte ens försvarsministern - kom sig för att säga någonting till honom.

Det här låter naturligtvis helt galet. Men nu verkar det finnas det en möjlig förklaring. Rådet var en bluff.

Enligt källor inne på regeringskansliet som Svenska Dagbladets journalister talat med fanns aldrig det säkerhetspolitiska rådet på riktigt - utan var mer av en "pr-skapelse" SvD (3/8). Tanken svindlar, men om det så illa kan det i efterhand förklara varför oppositionen har haft så svårt att få information om hur det säkerhetspolitiska rådet har arbetat.

Riksdagsledamoten och försvarspolitikern Hans Wallmark (M) uppmärksammade redan 2014 bristen på insyn i det Säkerhetspolitiska rådet. Efter frågor och debatter KU-anmälde Wallmark Stefan Löfven hindra oppositionen från insyn i säkerhetspolitiska rådet. Statsministern menade då att det fördes mötesanteckningar och att riksdagen skulle få tillgång till dem. En så länge har ingen i oppositionen fått se några sådana.

Riksdagsledamoten Jan Ericson (M) har på sin blogg ”Ericson i Ubbhult” lagt upp färsk korrespondens med regeringskansliet. Ericson har försökt att få ut handlingar från Säkerhetspolitiska rådet.

Svaret från regeringskansliet är dock att inga allmänna handlingar i regeringskansliet motsvarar Ericssons begäran. Det borde bero på att minnesanteckningarna inte har gjorts till allmänna handlingar. Men det kan också bero på att rådet aldrig har sammanträtt.

Om Stefan Löfven vill ha någon trovärdighet kvar i valrörelsen är det nog dags att han själv stiger fram och försöker kasta så mycket ljus som rikets säkerhet tillåter över vad som egentligen har hänt. Det duger inte att hänvisa till KU som inte är någon domstol och som inte har rätt att kräva ut information. Det räcker inte heller att Transportstyrelsen ska utreda sig själv.

Misstroendet som nu växer gäller Stefan Löfven själv men i förlängningen också den svenska demokratins förmåga att hantera statens kärnuppgifter. Det är en mycket allvarlig situation.