Väljarna belönar de som talar klarspråk

Ledarkrönika Artikeln publicerades
Väljarna straffade Tories och Labour i lokalvalen.
Foto: Frank Augstein
Väljarna straffade Tories och Labour i lokalvalen.

Sent under fredagseftermiddagen stod det klart att den konservativa regeringen hade förlorat minst 759 fullmäktigeplatser i de brittiska lokalvalen.

Stämningen i partiet pendlar mellan iskallt konstaterande och rödglödgad ilska. När resultaten blev kände riktades på flera håll inom partiet kravet att Theresa May måste avgå.

Labour hade räknat med att göra vissa framsteg. Istället blev det omfattande förluster. Omräknat i nationella sympatier är det snarare Liberaldemokraterna som är valets stora vinnare med ytterligare 452 fullmäktigeposter. Även de Gröna har skäl att vara glada för de 122 platser ytterligare som partiet har vunnit.

Omräknat till ett nationellt resultat visar lokalvalen att båda de stora partierna opinionsmässigt gör en kraftig tillbakagång och landar båda på 28 procent, medan Liberaldemokraternas ökning till 19 procent gör att de på allvar är att räkna med i EU-valet i slutet av månaden.

Varför? Allt handlade om Brexit. Väljarna straffar de otydliga och belönar de tydliga. Svårare än så är det inte. I alla fall inte den här gången.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.