Vad krävs för att stoppa ondskan?

Ledare Artikeln publicerades
Om det krävs en by för att uppfostra ett barn och ett helt samhälle för att hitta det – vad krävs för att stoppa ondskan?
Foto: Adam Ihse/TT
Om det krävs en by för att uppfostra ett barn och ett helt samhälle för att hitta det – vad krävs för att stoppa ondskan?

Om det krävs en by för att uppfostra ett barn och ett helt samhälle för att hitta det – vad krävs för att stoppa ondskan?

Den gångna senhösten har flera bilder på försvunna barn och ungdomar etsat sig fast i minnet. Sexårige Jones på Öland som lyckligtvis hittades välbehållen efter ett dygns intensivt letande. Tjugoåriga Emilia i skånska Tollarp som varit försvunnen i tolv dagar och som hittades avliden i tisdagens. Sjuttonåriga Wilma som under förra veckan hittades död i Uddevalla.

Det är en ovanligt mörk övergång till vinter i år.

Samtidigt visar fallen med de försvunna barnen att civilsamhället är starkare än någonsin. För de försvinner inte obemärkt. Tusentals människor lämnar den bekväma vardagen för att bidra i letandet efter de som försvunnit. Aftonbladets kolumnist Malin Wollin skriver rörande i tidningen (28/11) om hur hon själv deltagit i en av sökinsatserna efter sexåringen på Öland. Det krävs en by för att uppfostra ett barn och det krävs ett samhälle att hitta det, fortsätter hon. Man kan inget annat än att nicka instämmande.

I somliga fall slutar det med lättnad och återförening, i andra fall i tragedi. Vi vet i dagsläget väldigt lite om detaljerna kring fallen, och som alltid fungerar dessa situationer också som utmärkta tillfällen för somliga att sprida alla möjliga rykten och konspirationer på nätet. Men i fallen med de unga flickorna har två män begärts anhållna misstänka för mord. 22-åringen som misstänks för mordet i Uddevalla har dessutom haft en relation med offret.

Man kan inte låta bli att fråga sig vad som krävs för att samhället över huvud taget inte ska behöva ge sig ut för att leta efter de som drabbats av ondskan.

Motiven vet vi väldigt lite om, men maktförhållandet är inte mindre tydligt för det. Sammanställningar från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att i genomsnitt dödas tretton kvinnor årligen av en före detta eller nuvarande partner. En kvinnas största farhåga ligger därmed inte alla gånger i det okända, utan allra oftast på den plats där man borde känna sig som mest trygg, och hos de personer man borde känna sig allra mest trygg med.

I dagarna sammanföll den årliga internationella dagen mot våld mot kvinnor. Det sista vi behövde var ytterligare anledningar till varför våldet mot kvinnor måste upphöra.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.