Annons

Vad får en bilbrännare på Hulta att berätta?

Fyra minderåriga killar har åtalats för grov skadegörelse i samband med den omfattande bilbranden som ägde rum på Hulta i november i fjol. I förundersökningen anar man den tystnadskultur som vi sett i många andra brottsfall i Borås.
Publicerad 11 juni 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
En bild ur polisutredningen om bilbränderna på Hulta som åklagaren anser har betydelse för att bevisa vilka som fanns i området när det började brinna. Bilden från en övervakningskamera vid fritidsgården.
En bild ur polisutredningen om bilbränderna på Hulta som åklagaren anser har betydelse för att bevisa vilka som fanns i området när det började brinna. Bilden från en övervakningskamera vid fritidsgården.Foto: Polisutredningen

En av de åtalade uppgav att två maskerade killar dykt upp och tvingat honom att hålla vakt vid bilbränningen.

"De sa "om inte du hänger med oss nu och bränner bilar kommer du få stryk".

Annons

På frågan varför han inte tog kontakt med sin pappa eller polis svarar han:

”Jag var rädd att det inte skulle hända något.”

En annan misstänkt, 16-åringen, sa att han hade sett personer komma springande med en grön dunk. Men vilka personerna var vägrade han berätta.

”Jag vill prata för mig själv”, sa han och ville inte heller prata om samlingen innan branden, som han deltog i.

”Kan inte nämna namn. Jag vill inte hamna i problem med någon.”

Denna tystnadsplikt säger sig Moderaterna vilja bryta. Och det vore på tiden att göra ett ambitiöst försök. På måndagen lanserade partiet ett program beståendes av tolv förslag, somligt nytt, somligt kända ståndpunkter, i syfte att minska de kriminella gängens inflytande. Bland annat vill M stärka vittnesskyddet, skärpa straffen för övergrepp i rättssak och införa ett kronvittnessystem, som innebär att en dömd person kan få strafflindring om denne medverkar vid utredning av andra brottsmisstänkta.

Det senare hade kanske kunnat underlätta polisarbetet efter bilbränderna, och givet att det var just när tystnadskulturen på Hässleholmen bröts som det blev möjligt att klara upp knivdådet på Distansgatan förra året, där en ung man mördades och två skadades.

Förutom bättre vittnesskydd föreslår Moderaterna att minderåriga personer, som i fallet med bilbränderna, direkt omhändertas av kriminalvården och inte kommunen som är det normala. Det ska också bli straffbart att lämna falska uppgifter redan vid polisförhören och lättare för polisen att ta de kriminellas tillgångar.

Att Moderaterna kan slå med stora trummor i detta ämne just nu kan man nog delvis tacka Socialdemokraterna för. Det interna motståndet mot ”hårdare tag-politik” har på senare tid kommit att bli alltför stort för att Stefan Löfven ytterligare ska kunna positionera sig i frågan om trygghet och hårda tag mot gängen.

Men i ett sådant läge finns en risk att Moderaterna drar på sig allt för stora tyglar. Några sådana exempel är förslaget om vistelseförbud där en person ska förbjudas att vistas i ett visst geografiskt område under en viss tid, och att det ska kunna bli enklare för polisen att använda sig utav tvångsmedel så som hemlig övervakning, avlyssning och buggning. Integritetsaspekterna behöver utredas grundligt.

Annons

Men samtidigt är brottsligheten av en sådan art att de politiska åtgärderna är brådskande. Det visar inte minst fallet med bilbränderna på Hulta. Vi noterar att justitieminister Morgan Johansson (S) i intervju med TT inte avfärdar förslagen i sak. Det vore därför önskvärt om partierna samlas runt förhandlingsborden när krutröken lagt sig efter valrörelsen.

Annons
Annons
Annons
Annons