Annons

Amanda Broberg: Vackert väder får också konsekvenser

Sommarens bränder lämnade få oberörda. Sverige är ett land som är vana vid den kallare typen av hårt väder, och dess påverkan på samhället.
Amanda BrobergSkicka e-post
Kortledare • Publicerad 12 mars 2019
Amanda Broberg
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Hemvärnet deltog i bekämpningen av 2018 års många skogsbränder.
Hemvärnet deltog i bekämpningen av 2018 års många skogsbränder.Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Men förra sommaren var det hettan som ställde till det. Att detta skulle vara en engångsföreteelse är dock inte säkert, och då blir frågan om samhället lärt sig en läxa återigen aktuell. På måndagen gick SMHI ut med en Klass 1-varning för gräsbrand i stora delar av södra Sverige. Varningen, som i stort sett berörde hela landet upp till Stockholm med undantag för Skaraborg och Jönköping län, är en påminnelse om att även varmare väder kan ge konsekvenser.

Moa Hallberg, meterolog vid SMHI manar i ett uttalande till TT till försiktighet vid eldning. Sverige behöver beredskap också för temperaturskiftningar till det varmare. Sol och värme är lätt att se som ensidigt positiva saker i ett nordligt land som Sverige - men även dessa saker kan ställa till det, som nu när våren börjar komma och fjolårsgräset som vanligt är torrt. Sannolikt lär liknande konsekvenser av vädret inträffa - och då räcker det inte med att gå på beredskapsreserver likt i somras.

I ett högskatteland som Sverige behövs och förväntas beredskap för alla väderavvikelser, också de som innefattar sol, vår och sommar.

Annons
Annons
Annons
Annons