Uvell: Målet måste vara att stoppa slöseriet

Ledare Artikeln publicerades

Mot bakgrund av att ändringsbudgeten nu är presenterad är det ett utmärkt tillfälle att prata lite ekonomi. För en budget är till för att hushålla med resurserna som är ändliga. Även i Borås.

Det snabbaste sättet är att spara, det bästa sättet är att hitta slöseri med skattepengar och täppa till de hålen. Vips, så har du en mängd gamla skattepengar att spendera som politiker utan att ens behöva närma dig den där kranen med skattepengar, som går direkt till vanliga människors plånböcker och höja skatten.

Varje skattekrona en politiker spenderar kommer nämligen från en person eller ett företag som betalat in dem, efter att ha jobbat och ansträngt sig. De ska behandlas med respekt. Men det är lite si och så med detta. För att ta Borås som exempel. Här tyckte någon kommunal stjärna att en djurkyrkogård behövdes, och plöjde ner 1,2 miljoner kronor på 1000 gravplatser. Som nu fyra år senare har givit endast 17 döda djur sin sista viloplats. Det blir 70 588 kronor per grav.

Eller produktion av fordonsgas, som Borås energi och Miljö AB håller på med. På 10 år har produktionen gått med 120 miljoner kronor i förlust, pengar som skattebetalarna fått hosta upp. Ett skattemässigt svart hål. Kommunen la också 350 000 kronor på att låta barn rösta om lekplatser. Jag håller med om att lära sig om demokrati är viktigt men varför inte detta projekt ingå i demokratiundervisningen som redan existerar? Istället för att bränna 350 000 kronor på ett låtsasval, pengar som samma barn kunde ha fått en ännu finare lekplats för till exempel. Jag är övertygad om att samtliga barn skulle ha föredragit detta.

En annan favoritsyssla som uttråkade politiker sysslar med är att starta olika aktiebolag. Ett av dessa bolag ska driva det omdiskuterade kongresshuset, som beräknas kosta 210 miljoner och gå med 15 miljoner per år i förlust. Denna förlust ska täckas av ”turistintäkter” – universallösningen på alla kommuners vidlyftiga satsningar.

Ett annat av dessa är Borås Textile Fashion AB. Syftet med företaget är att locka besökare till Textile Fashion Center men enligt årsredovisningen för 2013 kan man inte beräkna exakt antal besökare. Vad är då detta textilcenter? Är det fullt av privata företagare inom textil? Nej. Alla hyresgäster är olika skattefinansierade verksamheter, utom IUC som ägs av industriföretag. Drivhuset, Navet, Connect Väst, Mode Ink, Companion, Miljöbron och Smart Textiles finansieras samtliga av i princip uteslutande av skatt. Kryddat med lite EU-pengar, som också är skatt. Vissa av dem har några företagssponsorer och stiftelsepengar men mest av allt är det skatt. Dessutom gör sex av verksamheterna nästan samma sak - de ska hjälpa folk att starta företag. Varför tycker Borås kommun tycker att man behöver sex likadana verksamheter på exakt samma ställe?

Hur går då det här kommunala aktiebolaget? Som väntat. Förra året gjorde de 7,7 miljoner i förlust. Pengar som Borås skattebetalare får betala. För detta har de alltså fått okänt antal besökare till centret eftersom de inte går att mäta. De har även fått 23 000 sessioner på hemsidan. Vad de menar är oklart då ingen mäter webbstatistik så men jag antar att det är besök de menar. Då är 23 000 otroligt dåligt givet att de omsätter 10 miljoner per år. De har även lyckats få otroligt usla 278 följare på Twitter trots att de enligt egen utsago satsat på sociala medier.

Som Slöseriombudsman på uppdrag av Skattebetalarna tycker jag varenda politiker i hela landet borde ha som främsta fokus att jobba mot slöseriet med skattemedel. Tills de har de borde ni väljare ställa dem till svars. Varje gång. Det är nämligen era pengar.