Uvell: Löfven har öppnat bakdörren för LO

Ledare Artikeln publicerades

Den socialdemokratiska regeringen har igen gett LO makt över svensk politik, genom allt ifrån gemensamma debattartiklar och presskonferenser med ministrar till att utses som representanter i statliga utredningar.

Stefan Löfven har låst upp bakdörren till Rosenbad och släppt in dem att styra landet. Det sker inte bara på nationell nivå utan nu förbereder sig flera kommuner med socialdemokratisk majoritet att även låta dem få makt lokalt.

Malmös socialdemokratiska ledning har precis gjort verklighet av det civilminister Ardalan Shekarabi vill se bli ett krav överallt – att alla företag som deltar i offentliga upphandlingar ska avkrävas kollektivavtal. LO kallar principen ”Vita jobb”. Själv blir jag röd i ansiktet av ilska över att de med bara namnet insinuerar att de företag som inte har kollektivavtal på något sätt skulle vara inte vita, det vill säga svarta. Benämningen på den sektor i samhället som smiter från skatten och är kriminella alltså. Otroligt fräckt. Om något ska man kalla dem för Röda jobb. Bara för att du inte har kollektivavtal, vilket 60 procent av landets företag inte har, innebär det ingalunda att du därför betalar svarta löner eller har dåliga villkor. Tvärtom har de flesta företag samma eller bättre villkor för sina anställda. De vill bara inte vara med i fackets maktapparat, och det kan man ju förstå.

De företag som vill delta i offentliga upphandlingar i Malmö kommer från och med nu krävas ha just det kollektivavtal som den specifika upphandlingen utgår ifrån. Stockholm har flaggat för att de också kommer att införa det här.

I teorin kan företaget anpassa alla sina villkor efter avtalets villkor och kunna delta utan att teckna avtalet men i praktiken kommer de tvingas skaffa kollektivavtal för att kunna lämna anbud. Har de ett annat kollektivavtal kommer de tvingas teckna ett nytt. För att kontrollera att företagen har kollektivavtal anlitar Malmö kommun LO. Ni läste rätt. De som får uppdraget att kontrollera att företagen följer reglerna är alltså LO själva och de har rätt att samla in alla uppgifter de vill enligt avtalet. LO har väldigt länge velat komma åt mer information om företag, både de som har avtal och de som inte har. Nu har de möjlighet. Men det är inte bara själva företaget som måste lämna ut uppgifter. Även deras underleverantörer måste lämna in namn och personnummer om alla anställda.

I praktiken kommer det här göra att alla små företag nu kommer uteslutas från att delta i offentliga upphandlingar i Malmö, Stockholm och kanske snart även Borås. LO utses till lokala avtalspoliser och ges laglig rätt att rota i privata företag. Och vad händer med all den konfidentiell information LO nu kommer ha rätt att få se? Affärshemligheter, bokföringen och inte minst personnummer på de anställda?

Ett enskilt fackförbund, det vill säga LO, får alltså här med hjälp av politiker både att i praktiken tvinga fler företag att ansluta sig till deras kollektivavtal så att de får fler betalande medlemmar och de har dessutom skaffat sig makt över information om både privatpersoner och företag. Det är ingen liten present de fått för alla de tiotals miljoner de pumpar in i socialdemokratiska partiet varje år. Det låter som något som skulle kunna hända i en bananrepublik men det är Sverige 2015. Mest bedrövad blir jag över att inte folk inser hur korrupt det är. Det verkar finnas någon Kling och Klang-mentalitet hos svenskarna att så länge korruption sker öppet är det okej. Till er vill jag bara egentligen skrika: nej! Det är verkligen inte okej att enskilda organisationer köper sig makt. Kan alla bara vakna?