Uvell: Feta kostar samhället mer än vad rökare gör

Ledare Artikeln publicerades

Och så har överförmynderiet börjat. Jag har bara väntat, för är det någonting de klåfingriga miljöpartisterna har gemensamt med socialdemokraterna är det en nitisk inställning till statens befogenheter.

De anser båda att deras rätt att klampa in i människors liv är obegränsad, bara det finns ett ädelt syfte. Denna gång är måltavlan rökarna.

För nu har folkhälsominister Wikström annonserat att han vill att rökning totalförbjuds. I ett första steg ska ingen få röka någonstans förutom hemma i princip, absolut inte på uteserveringar. Wikström inledde ju sin karriär med att göra bort sig och skrev en så dålig proposition att lagrådet sågade den. Sedan förbjöd han gårdsförsäljning ihop med lobbyisterna i IOGT-NTO. Wikström har nämligen varit affischnamn för dem och nykterhetsrörelsen har ett hårt grepp om Rosenbad.

Så räkna med fler förbud av alkohol men nu är det alltså rökarna som står i skottlinjen. Wikström använder andras hälsa som argument, att skydda folk från passiv rökning. Men det finns bara ett krux – det finns ingen passiv rökning utomhus, enligt forskningen. Luftens molekyler spär ut rökens fortare än någon hinner andas in en så stor andel att det kan påverka kroppen. Utan här handlar det snarare om vanligt hederligt glädjedödande.

För gud förbjude att folk tar en cigarett när det för en gångs skull har barnvakt och kan sitta i solen på en uteservering med ett glas vin någon timme. Det går inte för sig i den sociala ingenjörens paradis.

Men kostnaderna då, tänker ni, gängse rökhatare? Rökarna orsakar ju samhället massa kostnader. Egentligen är det här ett uselt argument, för med gemensam solidarisk finansiering av det offentliga ingår att man måste finansiera saker man inte gillar och människor som utsätter sig för risker kommer att kosta mer resurser än genomsnittet. En elitidrottsman orsakar oändligt mycket mer vårdkostnader än vad valfri kontorsråtta gör.

Men låt oss ändå öppna den dörren. För det första är det inte feströkarna som blir sjuka. En cigarett då och då är inte det stora samhällsproblemet. Och de riktiga rökarna belastar egentligen inte systemet mer. För de betalar redan idag extra för nöjet att röka. Bara tobaksskatten drar in 11,5 miljarder per år till statskassan.

Rökarna blir dessutom inte lika gamla som icke-rökare så de belastar äldrevården och pensionssystemet mindre och dör tidigare och snabbare, vilket belastar vården mindre. Detta kan verka krasst att konstatera men det är också krasst att ge sig på en grupp i samhället av kostnadsskäl.

Sanningen är att feta människor kostar samhället betydligt mer. Och inbilla dig inte att ingreppen i folks privatliv slutar med rökarna. När storebror staten förbjudit rökning kommer de ge sig på dina bilringar och fredagsmyset. Och vad dina barn får äta. Tro inget annat. Miljöpartiet vill ha fettskatt, sockerskatt och att man gömmer godiset i butiken. Nyligen blev det känt att kommunala bolaget Kalmar Vatten tvingar alla anställda att träna två gånger per vecka och tar ut närvarolistor från gymmet. Har man inte tränat får man ingen löneförhöjning.

Så jaktsäsongen är redan öppen för livets samtliga njutningsämnen. Staten har laddat bössan och du är villebrådet. Tänk på det när du applåderar inskränkningar i andras njutningsmedel. Nästa gång är det dina som ryker.