Utan grönska, ingen stadskärna värd namnet

Kortledare Artikeln publicerades
På bilden syns almar vid Hemgården som bedöms som viktiga att bevara.
Foto: Sanna Tedeborg
På bilden syns almar vid Hemgården som bedöms som viktiga att bevara.

Träden har en viktig funktion, inte minst i stadsmiljöer. De rengör luften vi andas, de gör den varma sommaren något lättare att uthärda och de utgör en fin utsmyckning i stadsbilden. Med detta i bakhuvudet är det inte svårt att förstå varför de omdiskuterade träden längs med Brämhultsvägen väckt starka reaktioner.

Men beslutet om träden är taget och fokus måste nu ligga på att bevara de träd som finns kvar i stan. Framförallt behövs bättre strategier för hur kommunen bör agera när olika intressen står i konflikt mot varandra. I det avseendet låter Borås stads policy för stadens träd lovande.

Som BT kunde berätta i veckan arbetar kommunen med en ny plan som ska syfta till att ge tydligare riktlinjer vid fall då träden riskerar att hamna i kläm. En del av detta handlar om att lista ett antal trädmiljöer som anses vara värda att bevara. Vad som är särskilt positivt är att många av de listade träden återfinns i centrala delar av Borås, så som till exempel trädarkaderna vid Stora torget samt skogsalmarna vid Hemgården. En växande stadskärna måste även ge utrymme åt träd och grönska.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.