Uppskovet är ingen lösning

ledare Artikeln publicerades
Resultatet i omröstningen i underhuset på torsdagskvällen annonseras.
Foto: House of Commons
Resultatet i omröstningen i underhuset på torsdagskvällen annonseras.

Underhuset har röstat för att skjuta upp Brexit i minst tre månader. Därmed kan Storbritannien tvingas genomföra EU-parlamentsvalet – något som alla partier fasar för.

Åtta av den brittiska regeringens tyngsta ministrarskulle valde att rösta mot regeringens linje. Steven Barclay, en av Theresa Mays närmast förtrogna, höll ett första klassens brandtal för regeringens förslag – bara för att sedan välja att rösta på motståndarsidans.

Det kanske mest märkliga i sammanhanget var att May var glad som en lärka.

Varför? Ytterst handlar det om medlemmarnas starka ställning i det konservativa partiet. Parlamentsledamöterna må bete sig hur illa som helst i underhuset men vet att rätta in sig i ledet när de lokala partiföreningarna säger ifrån. Beskedet under tisdagen var att medlemmarnas förtroende för Theresa May växer i takt med att de mest styvnackade utträdesförespråkarna krånglar och sätter sig till motvärn. Medlemmarnas besked är ”get on with it” – se till att något händer!

Men glädjen hade fler bottnar än så. Det hölls en principiellt viktigare omröstning under torsdagskvällen, nämligen den om huruvida parlamentet skulle kunna ta ifrån regeringen hanteringen av Brexit.

Den vann May, men bara med två röster!

En förlust hade varit liktydigt med ett misstroendevotum och regeringen hade fallit.

Och plötsligt minskar trycket på May. Hennes linje är att lämna den 29 mars med det framförhandlade avtalet som grund. Trots att avtalet har röstats ner två gånger kan det mycket väl dyka upp en tredje gång och då bli den utväg som parlamentet slutligen väljer.

Inför de yttre hot som nu radar upp sig är det fullt möjligt att många föredrar Mays linje av en bestämd orsak: En förlängning av utträdet, om EU-toppmötet i nästa vecka kan enas om att ge ett sådant, innebär att Storbritannien med största sannolikhet måste genomföra EU-parlamentsvalet i slutet av maj.

Glöm sjunkande BNP, företag och industrier som försvinner och snabbt stigande arbetslöshet. Det som verkligen skrämmer alla parlamentsledamöter oavsett partitillhörighet är tanken på att Ukip ska få en ny chans att via en ny framgång i ett EU-val kunna utmana på hemmaplan i ett brittiskt val 2022.

Den rädslan ska tas på största allvar.

Här har Theresa May sin sista, stora chans.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.