Unga i Sjuhärad nobbar jobben

Ledare Artikeln publicerades
Elisabeth Svantesson (M) vill öka incitamenten att skaffa ett jobb.
Foto:TT
Elisabeth Svantesson (M) vill öka incitamenten att skaffa ett jobb.

En slapp attityd hindrar vissa unga arbetslösa att acceptera de jobb som finns – det berättar Zoran Markovski på ett bemanningsföretag i Sjuhärad.

Inför förra årets val lanserade Socialdemokraterna en app som uppmanade unga att vakna till Stefan Löfven. Förhoppningen var att fler skulle få "en jobbigare morgon – men ett bättre liv". Men vad händer med de unga vuxna som trycker på snooze-knappen i stället för att gå till de jobb som erbjuds?

Om det handlade delvis den debatt som kulminerade sent i våras. Svala Firus, psykolog på Arbetsförmedlingen, larmade att alltför många unga ratade enkla jobb eller rekryteringsträffar därför att jobbet verkade tråkigt, att en praktikplats, att det är för jobbigt att gå upp tidigt på morgonen eller att de nöjer sig med pengarna från försörjningsstödet.

Med tanke på den attityden är onsdagens förslag från Moderaterna extra välkommet. Enligt partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson behövs tydligare krav att den som får bidrag anstränger sig för att hitta ett jobb.

Det bör poängteras att de flesta gör så gott de kan och är beredda att hugga i. Men det är inget skäl till att se mellan fingrarna när vissa inte sköter sig.

Nyligen berättade företaget Bemanningskontoret i Göteborg att de hade 100 lediga jobb, men att de trots påstötningar hos Arbetsförmedlingen inte hade fått en enda sökande. "Jag vet att det finns unga arbetslösa som hade passat jättebra för det här jobbet men vi får ingen hjälp med att hitta kandidater" sade Katarina Fred vid Bemanningskontoret till GP. Till råga på allt uppger en av arbetsförmedlingens chefer i staden att de inte längre resonerar i form av tvång och att tvinga, att de tycker att det är ett förlegat sätt att ringa a-kassan och berätta att en arbetslös inte vill söka ett visst jobb.

Förlegat? Snarare skamligt. Det är en gåta hur alliansens arbetslinje kritiseras, samtidigt som Arbetsförmedlingen kommer undan med slapp attityd mot arbetssökande som vill välja och vraka.

Enligt Zoran Markovski på bemanningsföretaget Söder och co ser det likadant ut i Borås och resten av Sjuhärad. Han berättar för ledarsidan att flera arbetsgivare, inte minst inom industrin, kan tänka sig att lägga flera månader på att utbilda nyanställda. Ändå är många arbetssökande i 20-25-årsåldern skeptiska.

Attityden skapar reaktioner även hos deras kamrater. Före sommaren publicerade Ulricehamns Tidning en artikel där ett tiotal 24-åringar uttalade sig om hur de ser på arbetsmarknaden för unga vuxna. Gemensamt för dem är att de gick i samma klass och tog studenten vid Tingsholmsgymnasiet i Ulricehamn 2010. Men de delade även i stort uppfattningen om läget: alla uppgav att det var lätt att få ett jobb, bara man ansträngde sig och inte räknade med att få drömjobbet direkt. Flera av dem upplevde även att vissa jämngamla tackar nej till enklare jobb.

Det är sorgligt att höra. Lön är inte en mänsklig rättighet utan rimligt krav på motprestation. Självklart är det vanskligt att dra alla över en kam. Det finns människor som aktivt söker utan att hitta ett jobb inom rimlig tid. Dessutom utnyttjar en del arbetsgivare flexibla, unga vuxna. Så ska det givetvis inte gå till, men lediga jobb med schyssta avtal bör inte sakna sökande.

Inte blir det bättre av att Arbetsförmedlingen antingen struntar i att upplysa om lediga jobb, eller ser mellan fingrarna när arbetssökande ratar de jobb som faktiskt finns.

Den nuvarande regeringen lade ner alliansregeringens utredning om Arbetsförmedlingen. Nu har den rödgröna regeringen på initiativ av alliansen återupptagit utredningen. Det är utmärkt. Ännu bättre blir det om den leder till tydligare direktiv till Arbetsförmedlingen om krav på arbetssökande. Förhoppningsvis blir kraven en väckarklocka för den sjusovare som inte har lust att jobba.