Annons

Toleranstestet kvarstår — trots Sarajevos första Pridefestival

I söndags hölls Bosnien-Hercegovinas allra första Prideparad utan några större incidenter. Men det var långt ifrån en självklarhet att Sarajevos regnbågsmarsch skulle bli verklighet.
Publicerad 9 september 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Så länge det behövs ett massivt säkerhetspådrag för att Prideparaden ska kunna gå genom Sarajevos gator har landet mycket kvar att ta tag i.
Så länge det behövs ett massivt säkerhetspådrag för att Prideparaden ska kunna gå genom Sarajevos gator har landet mycket kvar att ta tag i.Foto: Darko Bandic

Eftergifterna av 90-talets inbördeskrig i form av arbetslöshet, korruption och etniska och religiösa motsättningar har gjort tillvaron ännu svårare för landets HBTQ-personer. Den nationalistiska retoriken har gått hand i hand med den homofobiska. Men trots det valde merparten av partierna att hålla en relativt låg profil gällande sin hållning till paraden, förutom det statsbärande partiet SDA.

Först ville myndigheterna i Sarajevo att arrangörerna själva skulle stå för säkerhetskostnaderna, vilket möttes av hård kritik.
Först ville myndigheterna i Sarajevo att arrangörerna själva skulle stå för säkerhetskostnaderna, vilket möttes av hård kritik.Foto: Darko Bandic

Nationalistiska SDA, som dominerar det bosniakiska partiväsendet, har varit starkt kritiska och uppmuntrat till bojkott av paraden. Detta för att regnbågsparaden enligt dem skulle medföra ”oordning” bland Sarajevos befolkning. Alltså tycks logiken lyda att det är en parad som uppmuntrar till kärlek och som betonar alla människors lika värde som stör ordningen, inte den nationalism och splittring som SDA själva bidrar till.

Annons

Långt ifrån alla Sarajevobor såg på paraden med förtjusning och det fanns därför en befogad oro för våldsamma incidenter bland arrangörerna. En rad motdemonstrationer anordnades under helgen och det uppstod till och med diskussioner om inte paraden borde ställas in med anledning av att säkerheten inte kunde garanteras.

Under helgen arrangerades en rad motdemonstrationer, bland annat ett tåg för bevarandet av traditionella familjevärderingar, som de själva uttrycker det.
Under helgen arrangerades en rad motdemonstrationer, bland annat ett tåg för bevarandet av traditionella familjevärderingar, som de själva uttrycker det.Foto: Eldar Emric

Men arrangörerna gav sig inte och under söndagen samlades cirka 2 000 människor för att tåga genom den bosniska huvudstaden. Det är 1 500 fler än de preliminära siffrorna på 500 personer som arrangörerna hoppades på. Dessutom kunde paraden fortgå utan några större våldsamma incidenter och konfrontationer.

Sarajevo blev sist ut i Balkanregionen med att hålla en Prideparad.
Sarajevo blev sist ut i Balkanregionen med att hålla en Prideparad.Foto: Darko Bandic

Det är ett stort steg i rätt riktning för Sarajevo. Men toleranstestet kvarstår då såväl vardaglig som strukturell diskriminering av HBTQ-personer fortfarande är vardagsmat i landet. Pride i all ära - men diskrimineringen av HBTQ-personer måste få konsekvenser och homofobins plats i den bosniska politiken måste upphöra.

Anela MurguzSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons