Träden i stan behövs mer än någonsin

Ledare Artikeln publicerades
Träd på Brämhultsvägen kan komma att tas ner för att ge bättre plats åt cykelbana.
Foto: Håkan Rosenqvist
Träd på Brämhultsvägen kan komma att tas ner för att ge bättre plats åt cykelbana.

När vi går mot ett allt varmare klimat behövs träden mer än någonsin - även i centrum.

Just nu har initiativet Svenska skogen, som en rad skogsföretag och skogsägare står bakom, en reklam som lyder ”I Sverige planteras minst två nya träd för varje som avverkas”. Ironiskt nog skyltar budskapet på flera platser i Borås centrum som håller på att förvandlas till ett enda stort betongblock.

Flertals träd har redan avverkats längs med Lilla Brogatan. Det gör ont att se de avskurna stubbarna. Som om inte det vore nog har flera större träd fått fällas i Stadsparken eftersom de skadats av uppsatta ljusslingor. Träden längs med Brämhultsvägen mellan Sjunde- och Fjärde villagatan hotas också av fällning till hösten. Detta i syfte att ta fram en ny och säkrare cykelväg.

Träd på Lilla Brogatan i stadskärnan tas ner inför etapp två av att göra om gatan.
Foto: Niclas Liljenby
Träd på Lilla Brogatan i stadskärnan tas ner inför etapp två av att göra om gatan.

Borås Tidning har tidigare skrivit om Moderaternas Marie Fridén som under våren tagit strid för träden i centrum. Fler boråsare behöver göra henne sällskap med tanke på hur viktiga träden är för såväl klimatet som för närmiljön.

Förvisso har denna sommar inte varit lika varm som den föregående, men temperaturerna har varit fortsatt höga och i städer tenderar värmen att vara mindre överkomlig än på andra platser. Större trädsamlingar bidrar till att sänka temperaturen något. Och ju större träden är desto bättre. Med tanke på att vi går mot allt varmare somrar till följd av klimatförändringarna behövs träden mer än någonsin - framförallt i stan.

Även den mer ytliga aspekten är värd att beakta. En plats med träd är helt enkelt trevligare än utan och uppskattas av förbipasserande. Det räcker med att bara titta på Lilla Brogatans utveckling för att få det bekräftat.

Visst, de avhuggna träden kommer troligtvis att ersättas med andra, betydligt mindre sådana. Men det kommer ta flera decennier innan de fyller liknande funktion som de längs med Åsbogatan. Fram tills dess är de inget annat än utsmyckning.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.