Testamentera mera

Kortledare Artikeln publicerades
En kyrkogård i Sverige. Att skriva testamente blir allt viktigare.
Foto: Erik Simander/TT
En kyrkogård i Sverige. Att skriva testamente blir allt viktigare.

Behöver man verkligen skriva testamente? Kanske är det en rimlig fråga att ställa i ett samhälle där allt mer regleras juridiskt.

Men ett nytt tillägg i arvsrätten från 2015 gör att det är viktigare än någonsin. Ändringen i lagen innebär nämligen att arv nu regleras utifrån det land du är bosatt i – inte utifrån ditt medborgarskap.

Att skriva testamente om du är bosatt utomlands är således viktigare än någonsin. Även om det i dag finns rimliga ramar för vilka arvet tillfaller är det bra att testamentera för att vara på den säkra sidan.

Därtill, även om det kanske inte har något högre juridiskt eller ekonomiskt värde, är det kanske ett bra sätt för människor att i allmänhet reflektera över livets gång. Ty att tänka på livet, och döden, är inte lagstadgat, men kan likväl vara av vikt.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.