Tåget är ett bra alternativ, men …

Kortledare Artikeln publicerades
Tåg är överlägset – när det går och när det kommer fram.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Tåg är överlägset – när det går och när det kommer fram.

SAS har drabbats av pilotstrejk. Den som ändå kunde lita på att tåget kommer fram istället.

Parterna kunde inte komma överens om medlarbudet. Konflikten kostar det nordiska flygbolaget 60–80 miljoner kronor per dag, vilket innebär att framtiden är hotad för SAS om detta blir en långdragen historia.

Men i det avlånga landet Sverige är det inte bara flygbolaget som drabbas, utan också de långväga inrikes resenärerna. I praktiken är flyget det enda snabba och pålitliga färdsättet – trots klimatpåverkan och flygskam – främst med tanke på att standarden på tågförbindelserna i Sverige är starkt eftersatt.

Det är förenat med stor osäkerhet att ta tåget.

Att SJ i detta läge väljer att sätta in fler och längre tåg mellan Stockholm och Malmö och Stockholm och Göteborg ska tas för vad det är – en chansning.

Men långväga resande i Sverige ska inte vara en fråga om ”går det så går det”. Ska flygandet minska måste tågresandet bli det pålitliga valet i alla lägen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.