Sveriges vanligaste stad

Borås Artikeln publicerades

Borås röstar som Sverige och är därmed Sveriges vanligaste stad – utom när det gäller en sak...

Borås är Sveriges vanligaste stad. Det har uppmärksammats av riksmedia på sistone. Men på en punkt skiljer vi oss markant från övriga Sverige, menar BT:s chefredaktör Stefan Eklund.
Foto: Jan Pettersson
Borås är Sveriges vanligaste stad. Det har uppmärksammats av riksmedia på sistone. Men på en punkt skiljer vi oss markant från övriga Sverige, menar BT:s chefredaktör Stefan Eklund.

Borås är Sveriges vanligaste stad. När Aftonbladet inför höstens val bad Göteborgs universitet ta fram den stad som hamnar närmast valresultatet för hela riket blev det inte Ljungby eller Karlstad, som det varit tidigare när liknande jämförelser gjorts – utan Borås.

Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger till Aftonbladet att resultatet beror på att ”Borås har en befolkningssammansättning som ganska väl motsvarar den vi har i Sverige som helhet.”

Att Borås röstade som hela Sverige i förra valet beror alltså på att staden i övrigt också är som genomsnittet av Sverige (utom i ett avseende, jag återkommer till det).

Tidningen Dagens Samhälle har gjort samma observation som Aftonbladet och därför publicerat tre större artiklar om Borås under vinjetten ”Borås röstar som Sverige.”

Där jämför man parametrar som medianinkomst, andel högutbildade, arbetslöshet, utrikesfödda, skattesats etc.

På punkt efter punkt prickar Borås rikssnittet (utom när det gäller en sak som sagt, kommer i slutet av texten…).

Bakom den här situationen finns en historisk utveckling värd att notera: från textilindustrins kollaps under 60- och 70-talet, då en bransch som sysselsatte ungefär en tredjedel av Borås befolkning flyttade sin tillverkning till låglöneländer och lämnade ett Borås hårt drabbat av arbetslöshet med en känsla av tristess och identitetslöshet som följd.

Vad är egentligen Borås? Det frågade man sig då. Staden blev ett skämt för många. Galenskaparnas paradnummer, den satiriska hyllningssången ”Borås, Borås”, är ett av de främsta exemplen på det.

Men Borås har hämtat sig. Den textila verksamheten överlevde i form av design, import och logistik. E-handeln är stark i sann postordertradition, Högskolan har vuxit till att bli en betydelsefull pelare i samhällsbygget och Elfsborg har förgyllt tillvaron. Den här resan har också inneburit att Borås allt mer liknar Sverige. Och idag är Borås alltså ”Sveriges vanligaste stad”. Vi ska med tanke på historien vara glada för det.

Både Dagens Samhälle och Aftonbladet noterar att inte bara valresultatet liknade rikets utan det gör också den politiska lösning som det resultatet tvingade fram: En överenskommelse. På riksplanet fick den namnet Decemberöverenskommelsen, i Borås ville man undvika att förknippas med det epitetet utan kallar istället överenskommelsen mellan Moderaterna och Socialdemokraterna/Miljöpartiet för en ”handlingsplan”.

Syftet är dock detsamma: Att inte ge SD något inflytande över den praktiska politiken.

I Borås har, till skillnad från i Stockholm, den överenskommelsen överlevt, även om den för den vanlige boråsaren synes lite diffus – vad är det egentligen jag har röstat på?

Vid valet får vi ett svar på vad boråsarna tycker om det här samarbetet. Det är inte alls säkert att Borås fortfarande är Sveriges vanligaste stad efter den 9 september.

Och på en punkt skiljer vi oss redan nu markant från övriga Sverige (nu kommer jag till det, äntligen…). Ni har säkert redan gissat det. Just det. Regnet. I Borås har vi 192 regndagar på ett år, ungefär en hel månad mer än rikssnittet.

”Sveriges vanligaste och regnigaste stad” – det är en slogan man kanske ska vara försiktig med i marknadsföringssammanhang…