Annons

Sveriges insats: Tanka Gripen

Stefan Löfven tvingas snart välja hur Sverige ska bidra till kampen mot terrorgruppen IS .
Ledare • Publicerad 23 september 2014
Foto: TT

Allt medan Sverige ömsar politiskt skinn där Stefan Löfven nästa vecka lär röstas fram som ny statsminister gör Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt en sista show i sina nuvarande egenskaper.

Under den här veckan, när FN:s 69:e generalförsamling möts i New York, är de inbjudna till särskilt möte med Barack Obama i morgon kväll om hur väst ska få stopp för rekryteringen till terrorgruppen IS.

Annons

Sverige skrev i fredags, utan putor och trumpeter, under ett avtal om att bli en av de runt 50 länder som ingår i koalitionen mot IS som ledarländerna USA och Frankrike bygger upp.

Sverige är berett delta i första hand humanitärt. Väl så, och det är naturligt att en avgående regering inte tar fler steg. Men vilka nypor kommer en S-MP-regering att få? Stefan Löfven, som i valrörelsen talade om att hoten från Islamiska staten måste angripas militärt och ”krossas”, får en ovälkommet tidig prövning av relationerna med Miljöpartiet när den svenska delen av koalitionen ska fyllas med skarpt innehåll.

Så här svarade Löfven under slutet av valrörelsen på frågan om Sverige också borde stödja kampen mot IS militärt:

”Det är viktigt att vi stödjer med humanitär hjälp men vi måste också bejaka de länder som vill ingripa militärt. Bäst är såklart om det blev ett FN-mandat.”

I torsdags beslutade regeringen i Oslo att Norge ska bli en del av den militära koalitionen, i ett första steg skickar man fem officerare till högkvarteret som planerar insatserna, US Central Command i Tampa, Florida.

I samband med Natotoppmötet härom veckan gjorde Danmark klart att landet går in i det som Barack Obama beskrev som ”kärnkoalitionen”. I första skedet ställer Danmark upp med flygplan för att kunna transportera vapen till kurdiska styrkor.

Det är uppenbart att det inte är riskfritt att agera aktivt mot den tungt väpnade sunniislamistiska rörelsen, som även lockat många dussin frivilliga från Sverige. I går uppmanade IS till att döda medborgare från länder som deltar i koalitionen. Den som kan döda en amerikan eller europé, militär eller civil, bör göra det, sa gruppens talesman Abu Muhammad al-Adnani i ett uttalande.

Hittills har USA:s president sagt att det inte är aktuellt med amerikansk trupp på marken mot IS. Men generalstabschefen Martin Dempsey öppnade i förra veckan för att i senare skede begära marktrupper hos Barack Obama och till BBC säger förre brittiske premiärministern Tony Blair att det inte räcker med flyginsatser.

Sedan i fredags har runt 130 000 civila kurder flytt över gränsen från Syrien in i Turkiet, som tvingats öppna sina gränsbommar på en tre mil lång sträcka intill staden Ayn al-Arab. Ett hundratal kurdiska byar har på några dagar fallit i IS händer.

Så vad kan, bör, måste Sverige göra?

Annons

Socialdemokraterna svajade betänkligt under Libyenkrisen och ville att Sverige skulle avbryta insatsen med de åtta JAS Gripen som övervakade och spanade över Libyen 2011 för att ersätta dem med båtar. Stefan Löfven vill knappast jämföras med Håkan Juholts pinsamma piruetter den gången. Det är rimligt att Sverige nu bidrar på liknande sätt i luften över Irak och Syrien, om nödvändiga mandat ges.

Den humanitära katastrofen är större, liksom hoten som även berör vår del av världen.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons