Svaret på den viktigaste Sobacken-frågan står inte att hitta i excel-arken

Ledare Artikeln publicerades
Sobacken är symtomet, sjukan får sökas på annan plats. Bilden är tagen 2017.
Foto: Anton Hedberg
Sobacken är symtomet, sjukan får sökas på annan plats. Bilden är tagen 2017.

Det som den senaste granskningen av Sobacken verkligen visar, är att det inte räcker att läsa innantill i kolumner och kontobesked. Det är den osunda kultur som döljer sig i bakgrunden som måste fram i ljuset.

Den senaste granskningsrapporten av Borås stads starkt ifrågasatta kraftvärmeprojekt på Sobacken, den här gången från konsultfirman PWC, utgör mest en redovisning och ett konstaterande av vad som har hänt. Att den kan sammanfattas med att den konstaterar att det funnits ”brister på alla håll” räcker inte.

Vi vet ju redan vad som har hänt; rapportens värde blir därefter.

Förseningar och fördyringar är vardagsmat i stora infrastrukturprojekt, inte minst i ett klimat där upphandlingar regelmässigt överklagas. Ett tillskott på 500 miljoner kronor till en investeringsbudget som alla inblandade på förhand vet är alldeles för snålt tilltagen, kan i förhållande till totalkostnaden bara betraktas som en nödvändig återställare. Något som kunde och borde ha konstaterats redan innan beslutet togs.

Det som bör granskas är således orsaken till varför en sådan inte gjordes.

För att komma i närheten av ett svar måste blicken lyftas från excel-ark och kontobesked, och istället riktas mot politikens funktionssätt, förvaltningskultur och hur förhållandet mellan stadshuset och bolaget ser ut. Ansvaret för Sobacken åvilar Borås Energi och miljös styrelse. Har styrelsen verkligen kunnat ta detta ansvar fullt ut?

En konkret misstanke som har förts fram i sammanhanget är att den otillräckliga investeringsbudgeten var en konsekvens av att det bedömdes som omöjligt att gå fram med en realistisk, högre prislapp till fullmäktige. Det låter som ett farligt utbrott av knalleanda, där endast det lägsta priset betyder något.

Mångmiljardinvesteringar i samhällets infrastruktur kan inte tillåtas på så lösa grunder. Där finns utgångspunkten för nästa granskning av Sobacken.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.