Sval socialdemokrati i avslagen valrörelse

Ledare Artikeln publicerades
Stefan Löfvén i Borås.
Stefan Löfvén i Borås.

Stefan Löfvéns besök i Borås bjöd inte på några nya besked. Men det börjar å andra sidan bli en vana i socialdemokratin.

Löfvén har tillbringat de senaste dagarna på västkusten. På fredagen talade han på Schillerska gymnasiet i Göteborg. På måndagen var det dags för Borås och dagen inleddes med studiebesök på Riksbyggen i Viskaholm som avslutades på deras innergård där statsministern höll ett öppet möte. Sedan var det dags för Viskastrandsgymnasiet, där Löfvén talade inför en fullsatt aula.

Efter helgens sol var vädret återigen grått i Borås, och speglar ganska bra stämningen inom Socialdemokraterna inför den stundande valrörelsen. Att Löfvén själv står för många av partiets framträdanden i valrörelsen, medan förstanamnet Helene Fritzon hållit låg profil säger också något.

Löfvén samtalade med många medarbetare på Tuve Bygg, och det är också i de miljöer som han verkar känna sig som mest hemma. Även i aulan på Viskastrandsgymnasiet var det ett sammanhang som han var van vid.

När det handlar om den typen av självklarheter för socialdemokratin, som trygga arbetsplatser, demokrati och att ”unga är vår framtid” så flyter allt på bra. Men det är när de skarpa konflikterna nalkas som Löfvén och socialdemokraterna har en tendens att titta åt andra hållet.

Liksom Löfvén verkade trivas bra under vistelsen i Borås trivs hans parti bra i den regeringsställning de är nu. Socialdemokraterna har sedan länge slutat vara ett idéburet parti. De mesta av deras politik är de nu beredda att dagtinga om, vilket inte minst januariöverenskommelsen visat.

Det är också därför som de politiska konfliktlinjer S målar upp allt mer liknar halmdockor. När Löfvén högstämt upprepar att EU-valrörelsen är en folkomröstning om högerextremism är det ett sätt konstruera en värderingskonflikt, i en tid där de förlorat sakpolitiska sådana. Och när Löfvén kallar den ökande brottsligheten är “oacceptabel” lutar han sig tillbaka på samma typer av självklarheter igen.

Kompromissvilja behöver inte vara fel, i synnerhet inte i de svåra parlamentariska läge som Sverige befinner sig i. Men det är när pragmatism övergår i politisk trötthet som det blir ett problem.

Det är ingen hemlighet att Rosenbad blir allt mer snack och allt mindre verkstad. Och då är det just självklarheter som blir kvar som kärnan i det energilösa maktpartiet – som trygga arbetsplatser och ungas betydelse för demokratin. Om EU-valrörelsen beskrivits som avslagen, är det nämligen inget mot vad socialdemokratin är.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.