Svahnström: Venstre har en chans

KÖPENHAMN. Artikeln publicerades
Mette Frederiksen (S) og statsminister Lars Lökke Rasmussen (V) efter en valdebatt på danska TV2.
Foto: Mads Claus Rasmussen
Mette Frederiksen (S) og statsminister Lars Lökke Rasmussen (V) efter en valdebatt på danska TV2.

Dagen innan den danska valet visar de politiska metrologerna på att det politiska klimatet talar för Venstres Lars Løkke Rasmussen. Trots allt.

Dansk Folkeparti (DF) har spårat ur. I EU-valet närmast utplånades DF och gick från fyra till ett mandat. "Det är klimatdårarnas fel", hojtar tidigare partiledaren Pia Kjærsgaard upprört. Kanske inte det smartaste uttalandet just nu. Hashtagen "Jeg er #klimattosse" exploderade också mycket riktigt blixtsnabbt på de sociala medierna.

Vad är då orsaken till att danskarna slutat älska DF? Halvlång varaktig söndring, skulle man kunna säga. DF har i flera mandatperioder fungerat som stöd till en borgerlig regering (just nu en högerliberal allians) utan att ingå. Men partiets väljare tycker att utbytet varit svagt.

Dessutom håller Dansk Folkeparti nu på att bli omkört på högerkanten av Nye Borgerlige och Stram Kurs. Samtidigt som socialdemokraterna stramat upp sin utlänningspolitik och därmed tagit tillbaka väljare som tidigare gått över till DF.

EU-valet i all ära men här i Danmark ska vi till valurnorna igen - redan den 5 juni. Och då gäller det folketinget (riksdagen).

Med EU-valet som kuliss blir det synnerligen intressant. I opinionsmätningarna har det var det varit ett rejält övertag för det röda blocket – vilket skulle innebära ett regeringsskifte och ett farväl till statsminister Lars Løkke Rasmussen från (liberala) Venstre. Han ser ut att ersättas av Mette Frederiksen, socialdemokraterna, som vill bilda en enpartiregering och söka stöd från olika håll i olika frågor. Till exempel – och inte minst – från Dansk Folkeparti!

Men, gott folk – i EU-valet gjorde Venstre succé! Helt otippat gick partiet från två till fyra mandat. Och det kan få genomslag här hemma! Främst genom att det ingjuter nytt mod i det samlade borgerliga valmaskineriet som generats av de dåliga opinionsmätningarna. Personligen tror jag att Lars Løkke Rasmussen trots allt har en chans att få sitta kvar. Under min långa bana som politisk kommentator har jag aldrig sett en person som på liknande sätt är "världsmästare i att vara politiker". Han har fått många smällar och varit på vippen till att bli uträknad, men alltid rest sig på nio, vacklat till, ruskat på huvudet - och fortsatt! I lilla Danmark är väljarna väldigt personfixerade och Løkkes lite buffliga och slarviga stil charmerar många. Medan huvudmotståndaren Mette Frederiksen räknas som mer arrogant med en vass, inte alltid sympatisk, tunga.

I övrigt kan jag berätta att det danska valet är en rätt stökig historia. Det är tretton partier som får ställa upp och alla ska – förstås – representeras i de stora partiledardebatterna. Det blir gapigt och hackigt. För all del rätt underhållande men inte upplysande.

Det har ju också i elfte timmen tillkommit ett parti – Stram Kurs – vars make ingen tidigare sett. Det leds av en rättshaveristisk advokat, Rasmus Paludan, som åker runt och provocerar genom att trampa och spotta på Koranen. De poliser som har i uppdrag att skydda hans yttrandefrihet kallar han idioter och den dom för rasism han fick för ett tag sedan låtsas han inte om... På det mer privata planet har han fått ett femårigt kontaktförbud efter att i mycket lång tid ha stalkat en ung man.

Denne Paludan kan mycket väl hamna i folketinget eftersom spärrgränsen är så låg som två procent. I opinionsmätningarna ligger han strax över.

Detta är Danmark i ett nötskal. Spännande, men också – som i fallet Stram Kurs – lite obehagligt.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.