Annons

Jöran Svahnström: Vad händer med dansk monarki efter kung Henrik?

Kung Henrik är död. Ja, det var i alla fall så han ville kallas. Drottning Margrethe (som suttit på tronen sedan 1972) sa alltid, enligt protokollet, "prinsgemålen". Men Ekstra Bladet – den danska pressens enfant terrible – valde för ett par år sedan att "utnämna" prins Henrik till kung.
Jöran Svahnström
KÖPENHAMN. • Publicerad 14 februari 2018
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Drottning Margrethe II och prins Henrik tar emot danskarnas hyllning på Amalienborg Slotsplats, med anledning av drottningens 40 år på tronen.
Drottning Margrethe II och prins Henrik tar emot danskarnas hyllning på Amalienborg Slotsplats, med anledning av drottningens 40 år på tronen.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Han blev gift med drottningen 1967 men har likt prins Philip i England alltid befunnit sig - fysiskt och formellt - ett par steg bakom sin hustru. Nu är Henrik död - prinsen avled sent på tisdagskvällen på Fredensborgs slott - och med viss skuldkänsla minns danskarna drottningens man; som man gärna ville göra lite narr av - i alla fall till det för något år sedan blev officiellt deklarerat att han led av demens. Vilket möjligen förklarade hans sista offentliga utspel; "jag vill inte begravas vid sidan av min hustru i Roskilde domkyrka".

Den danska monarkin står stark även om danskarna med den inbyggda aversionen mot alla auktoriteter alltid klagar över höga apanage och låg kunglig aktivitet (det känner vi igen från Sverige). Men drottningen åtnjuter stor respekt; hon kan något - inte minst på det konstnärliga planet där hennes målningar och scenografiuppdrag imponerat. Sju av tio danskar anser att monarkin ska bestå. Och det förklaras i första hand med att drottning Margrehe är populär. Sen får man inte bortse från det historiska perspektivet. Den danska monarkin är en av de äldsta i världen; med anor från Gorm den gamle år 958. Under andra världskriget då tyskarna ockuperade Danmark red kung Christian X varje morgon genom Köpenhamns gator och visade danskarna att det intet fanns att frukta. Hans son, den tatuerade konung Frederik, gift med svenska Ingrid, var också omåttligt populär.

Annons

77 procent av danskarna vill att Danmark ska vara en monarki, blott 16 procent föredrar en republik. Den 5. juni 1849 fick landet sin Grundlov (grundlag) och det är fortfarande det statsskick som gäller - och dagen som är röd firas varje år med mer eller mindre högstämda tal. Och en hel del öl - vi är ju i Danmark.

Formellt står drottningen fortfarande i spetsen för regeringen; hon leder statsråd (då ministrarna möter upp) och hon skriver under nya lagar. Det är också hon som initierar den så kallade "dronningerunden" efter folketingsvalen. Efter samtal med partiledarna utpekar hon den person som får i uppdrag att bilda regering.

Prins Henrik, som nu somnat in vid 83 års ålder, var en främmande fågel. Fransk adelsman, uppvuxen i Vietnam - snygg som sjutton då han vann den unga Margrethes hjärta, poet, skulptör...men han lärde sig aldrig att tala danska utan en mycket påtaglig accent (en dödssynd!), han tillbringade väldigt mycket tid på sin vingård i Frankrike och uttalade sig positivt om sträng barnuppfostran samtidigt som han med tilltagande ålder klagade allt mer över att "bara" vara prins vid sidan av sin hustru. Han ville vara kung!

Vad händer nu?

Drottning Margrethe har tidigare gjort klart att hon stannar på sin post till dess hon "trillar av pinn". Och en abdikering är säkert inte nära förestående.

Närmast i tronföljden står prins Frederik. En sympatisk, atletisk och sund familjefar (till tre). Men han är inte född till kung - jo, det är han ju, men Frederik hade säkert passat bättre som fitnessinstruktör. Precis som vår svenske kung, Carl XVI Gustaf, förmodligen blivit en habil skogsmästare.

Gemensamt för kronprins Frederik och den svenske kungen är att det är gifta med drivande, starka personligheter; kronprinsessan Mary respektive drottning Silvia. Kvinnor av folket utan"ärftliga belastningar". De bidrar i väldigt hög grad till att våra båda länders monarkier kan leva vidare ett tag till. I Sverige har vi ju också den populära kronprinsessan Victoria som visat att hon vill och kan använda sin position till göra något gott för det allmänna...

Just nu är det annars så ohögtidliga Danmark i ett tillstånd av något som kan betraktas som landssorg. I mer än 50 år har man varit vand vid att se prins Henrik, starx bakom sin hustru. Nu är han här inte mer.

Annons
Annons
Annons
Annons