Svahnström: Jag väntar gärna på bron ett par timmar

Ledare Artikeln publicerades
Danske chefspoliskommissarien Jörgen Bergen Skov håller pressträff om den omfattande polisinsats på Själland, som även ledde till att Öresundsbron och färjetrafiken till Sverige stängdes under ett par timmar.
Foto: Johan Nilsson/TT
Danske chefspoliskommissarien Jörgen Bergen Skov håller pressträff om den omfattande polisinsats på Själland, som även ledde till att Öresundsbron och färjetrafiken till Sverige stängdes under ett par timmar.

KÖPENHAMN. I Danmark bor 5,8 miljoner människor, i Iran 80 miljoner. Det är en respektingivande skillnad. Men inget som skrämmer danskarna. Ty då jätten Iran låter sin underrättelsetjänst agera på dansk jord så visar lilleputtlandet ingen rädsla.

Den danska reaktionen på Irans planer på att utföra ett attentat på Själland har varit kraftfull, imponerande – ja, säg gärna kaxig.

Så kan man agera när man har sin backup på plats, med FN, EU och inte minst Nato. Alla kommer skyndsamt Danmark till hjälp och stöd och det ska ses som ett tack för den internationella solidaritet som bland annat danska soldater utvisat i världens oroshärdar i årtionden.

Fredagen den 28 september hade jag varit i Malmö i ett ärende. På eftermiddagen skulle jag hem till Köpenhamn. Men Öresundsbron var stängd. Helsingborg-Helsingør-färjan var inget alternativ. Den gick inte heller. Och hade jag befunnit mig på Själland så hade jag fått stanna där – också överfarterna och gränserna till Tyskland och övriga Danmark bevakades av polis. På väldigt kort tid hade Danmark stängts ner. De danska myndigheternas effektivitet var imponerande.

Det var inte mycket som avslöjades om orsakerna till denna gigantiska insats men jag upplevde ingen otålighet eller frustration hos befolkningen. Man litade på att myndigheterna gjort en korrekt bedömning av hotsituation som uppenbarligen förelåg. Jag kunde faktiskt ana - inbillar jag mig - lite av den gemensama motståndsanda som måste ha funnits under andra världskriget då tyskarna våldtog Danmark.

Det är först nu, en månad senare, som regeringen och PET (politiets efterretningstjænste – danska Säpo) kommit med mer information. Den enorma polisaktionen genomfördes eftersom det fanns uppgifter om att den iranska staten, via sin underrättelsetjänst, planerade ett attentat mot företrädare för organisationen ASMLA (som kämpar för att ett område i Iran blir självständigt). Tre av gruppens medlemmar bor i den mellanstora staden Ringsted på Själland.

Mycket väsen för lite ull, har några av reaktionerna från bekanta i Sverige varit. Iran ligger långt bort, det var ju inga danskar som hotades och – inget hände ju.

En naiv inställning. Den danske utrikesministern, Anders Samuelson, konstaterar: "Irans agerande är fullständigt oacceptabelt och det är mycket, mycket allvarligt. Det är faktiskt svårt att finna ord för allvaret i den sak som vi nu står här med."

Visst är det så. Irans förhållande till omvärlden har länge varit inflammerat och så sent som i augusti drabbades landet av nya internationella sanktioner. Att ge president Trump ”likes” hör inte till vanligheterna, men hans hårda kritik av regimen i Irak är berättigad.

Danmark har också de senaste dygnen fått stor internationellt stöd. Storbritanniens premiärminister, Theresa May, fördömer alla "ondsinta aktörer som utför aktioner på europeisk jord" och USA:s utrikesminister Mike Pompeo uppmanar alla sina allierade och partners att konfrontera "alla Irans hot mot fred och säkerhet". Och EU-kommissionen tar alla hot mot säkerheten mycket allvarligt och är "solidarisk med vår medlemsstat".

Det går inte att rycka på axlarna åt att en religiös diktatur försöker mörda regimmotståndare som befinner sig i Danmark.

Danmark är – trots landets geografiska och befolkningsmässiga begränsning – en mycket aktiv aktör i FN, EU och Nato. Den svenska rädslan – för det är det väl? – för att officiellt ta steget in i Nato imponerar inte.

Nu får Danmark betalt för att man länge engagerat sig; inte minst i de många internationella oroshärdarna. Danmark har alltid ställt upp för andra. Inte for att tjäna på det för egen del. Men den solidaritet landet nu möts av i en svår situation skapar trygghet och en gemenskapskänsla. Det är mycket värt.

Jag står gärna stilla på Öresundsbron i många timmar när jag vet att de danska myndigheterna agerar förnuftigt och att vi har internationellt stöd när det verkligen bränner till.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.