Svahnström: Även i Danmark är media under attack

Ledare Artikeln publicerades

Att den svenska journalistiken är vänstervriden, det "vet" vi alla. Så är det generellt och särskilt illa är det inom public service, heter det. I Danmark är situationen en liknande.

Men medan Sveriges Television/Sveriges Radio är en helig ko går danska politiker nu till våldsam attack på Danmarks Radio - DR (licens- och statsfinansierad radio och TV). Så sker för övrigt också i bland annat Norge, Tyskland och Storbritannien.

Dansk Folkeparti föreslår en 25-procentig nedskärning av DR under en femårsperiod och övriga borgerliga partier hejar på.

Det handlar främst om två saker:

1) Balansen mellan det offentliga och det privata. Det stora DR-stödet snedvrider konkurrensen, menar kritikerna. Nu lägger DR ut gratisnyheter på nätet, ofta plockade från de kommersiella medierna. DR:s digitala nätnyheter slår hårt och orättvist mot de kommersiella mediehusens utbud.

2) DR visar sig allt för ofta som en ideologisk och politisk aktör som släpar runt på en övervintrad kulturmarxism. I kölvattnet på 1960-talets ungdomsuppror lät sig DR spänna för en ideologisk vagn. Tidigare hade DR varit "maktens anonyma apparat", nu började man helt tydligt att solidarisera sig med arbetarklassen. Och på den vägen är det.

Det är alltså därför som politikerna nu agerar - vilket väl knappast skulle kunna hända i Sverige?

De ramar som gäller för DR ska förnyas/förändras 2018. Regeringspartiet (liberala) Venstre aviserar till hösten ett utspel som handlar om att skära i Danmarks Radios budget. I första hand ska övriga borgerliga partier frälsas. Det blir nog inte så svårt. Och om inte också vänsterkanten också nappar så säger kulturminister Bertel Haarder att det kommer att bli en valfråga.

Visst finns det likheter mellan mediesituationen i våra båda länder. Men också väsentliga skillnader. Ta till exempel den danska pressens enfant terrible - Ekstra Bladet (EB). En tidning som "törs när andra tiger". Ekstra Bladet innehåller, med svenska ögon, oerhörda inslag. Ledarsidan har till exempel en "slyngelstue" där sexistiska och alkoholglorifierande notiser är vardagsmat. Tidningen publicerar sexannonser för eskort- och massageinstitut. Och dagligen möts man en lättklädd "side 9-pige".

Men samtidigt granskar tidningen stenhårt samhällstoppen och slår mot både höger och vänster. Det gillar danskarna och skulle aldrig komma på tanken att ingripa mot Ekstra Bladet. Man köper tidningen eller låter bli. Alternativt "smygtittar" på nätet...

Men att de borgerliga partierna nu visar upp en tuff attityd mot Danmarks Radio applåderas. Public service är fint och korrekt - och det får danskarna att instinktivt reagera.

Att DR och dess 3300 medarbetare, sex TV-kanaler och åtta radiokanaler nu ruskas om rejält uppskattas av riktigt många danskar som avskyr att någon "bliver for selvfed" (självgod, "smart", pompös).

Det känns rätt sunt.