Stoppa narkotiska läkemedel innan det är för sent

Ledare Artikeln publicerades
Piller som skrivs ut som läkemedel blir allt vanligare en källa till dödsfall.
Foto: Gorm Kallestad
Piller som skrivs ut som läkemedel blir allt vanligare en källa till dödsfall.

Att läkemedel hamnar på svarta marknaden och säljs som droger är en ökande källa till dödsfall. Det är ett globalt problem som tar sina värsta former i USA. Men det blir också allt vanligare i Sverige.

Smärtstillande medel har skrivits ut i allt högre grad de senaste två decennierna. Mellan 2011 och 2016 fördubblades antalet opioidrelaterade dödsfall i Sverige. Överdosering av läkemedel är en stor del av uppgången. Dödligheten har ökat dramatiskt sedan 2006.

En stor bidragande anledning är just den ökade förekomsten av smärtstillande medel. Dels är det missbrukare som överdoserar på de heroinsubstitut som de fått av sjukvården men det sprids också till bredare kretsar. En stor källa av recept är förfalskade recept. Men det förekommer också att personer med behörighet att skriva ut recept gör det mot betalning.

Flera apotek i Växjö larmade förra veckan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) om att unga män hämtat ut stora mängder av det smärtstillande läkemedlet Tramadol, närmare 10 000 tabletter. IVO misstänker nu att en tandläkare som flyttat till Italien har skrivit ut recepten. Tabletterna har troligtvis hamnat på den svarta marknaden.

Det är orimligt att som i fallet i Växjö på kort tid kunna hämta ut stora mängder piller utan att apotekens larm får någon direkt effekt. Personer som inte heller bor i Sverige som tandläkaren i fallet borde heller inte kunna stå som ansvariga för recept.

Läckaget från apotek på grund utav köpta eller förfalskade recept måste få ett stopp. Jämfört med andra källor såsom insmuggling eller stölder borde detta inte heller vara större hinder att sätta in större åtgärder för att hindra läckaget från apoteken.

Den ökade drogdödligheten i Sverige behöver bekämpas på flera fronter. En del av detta bör vara att ta tillbaka kontrollen över läkemedlen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.