Annons

Stoppa både machokulturen och könssegregationen - för jämställdhetens skull

I ett pressmeddelande berättar Byggnads om sitt projekt för att stoppa machokulturen.
Ledare • Publicerad 7 november 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
I dag är 99 procent av Byggnads medlemmar män. Med projektet Stoppa machokulturen vill de få sina medlemmar att må bättre och locka fler kvinnor till byggsektorn.
I dag är 99 procent av Byggnads medlemmar män. Med projektet Stoppa machokulturen vill de få sina medlemmar att må bättre och locka fler kvinnor till byggsektorn.Foto: Sandra Nordin

I ett pressmeddelande berättar Byggnads om sitt projekt för att stoppa machokulturen. Att man i en kraftigt mansdominerad bransch arbetar mot en destruktiv machokultur är viktigt. Inte minst är detta en förutsättning för att fler kvinnor ska lockas till byggsektorn.

Jämställdhet är ett mål med ett högt egenvärde. Trots detta finns det röster i dag som skriker efter fler könssegregerade sammanhang. Det handlar om politiker på vänsterkanten som Gudrun Schyman som försvarar könsseparatistiska badtider och höger-debattören Alexander Bard som förklarar en del av problemen med sexuella trakasserier är att det finns för många “könsblandade” miljöer.

Annons

Byggnads medlemmar är till 99 procent män och organisationen vittnar om hur machokulturen skapar psykisk ohälsa och försämrar arbetsplatser. När det från olika håll skriks efter mer könssegregering borde man istället kolla på exempel där könsfördelningen är skev – de är sällan goda.

Jämställdhet kan och bör inte tvingas fram, men att människor från såväl höger som vänster vill separera män och kvinnor, och problematiserar könsblandade miljöer är oförståeligt. Desto mindre män och kvinnor möts, desto kortare blir vägen till enkla fördomar om det motsatta könet. Istället för att kvinnan eller mannen är en kollega eller medmänniska reduceras den till ett kollektiv baserat på sitt kön.

I slutändan måste jämställdhetskampen handla om att ses som människa före sitt kön. Machokultur på arbetsplatser är ett tecken på att de anställda är män framför medarbetare, och könsseparerade badtider ett exempel på när vanliga badgäster blir främst kvinnor och därmed stämplade som potentiella offer för sexuella trakasserier.

Men sexuella trakasserier är ett lagbrott – inte ett resultat av att män och kvinnor inte kan bada eller jobba tillsammans.

Om machokulturen göder en destruktiv kvinnosyn och får medarbetare att må psykiskt dåligt är det helt på sin plats att instämma med Byggnads  – stoppa den!

Annons
Annons
Annons
Annons