Stjernkvist: Var Persson arg för att jag lanserade en nyhet iklädd shorts?

Ledare Artikeln publicerades
Han som en gång bestämde. Göran Persson på plats i Almedalen.
Foto: Maja Suslin/TT
Han som en gång bestämde. Göran Persson på plats i Almedalen.

Det var i Almedalen som alliansen lade grunden till valsegern 2006 med sitt utspel om slopad fastighetsskatt. Det visade att partierna hade förmågan att kraftsamla i en verkligt viktig fråga. Det var för övrigt också i Almedalen som mitt eget parti Socialdemokraterna och Miljöpartiet inledde ett fördjupat samarbete.

Det sistnämnda skedde 2004, och undertecknad hade en viss roll i sammanhanget då jag vid den tiden var partisekreterare. Jag och min kollega Håkan Wåhlstedt (MP) befann oss samtidigt i Almedalen. Det gav oss ett tillfälle att berätta om att våra partier planerade en seminarieserie senare i höst i syfte att lära känna varandra bättre.

Det var onekligen en nyhet. Vi hade förvisso haft ett visst parlamentariskt samarbete tidigare, men nu skulle vi även engagera våra partiorganisationer. Vi skickade ut ett pressmeddelande, men jag hade inte i min vildaste fantasi föreställt mig att nyheten om seminarierna skulle bli dagens huvudnyhet. Det skedde dessutom på Vänsterpartiets dag, och dåvarande V-ledaren Lars Ohly uppfattade det närmast som en kupp för att försöka störa hans tal.

Det här var länge sedan, och är rimligen preskriberat, men jag glömmer aldrig samtalet jag fick samma kväll från min partiledare Göran Persson. Minns att han var arg, men minns inte riktigt om han var mest arg för att jag hade saboterat Vänsterpartiets dag eller för att jag hade lanserat en dramatisk nyhet i alla nyhetskanaler iförd shorts.

Det här säger en del om Almedalen, tycker jag. Det är ett tillfälle för avspända samtal mellan politiker och andra. Just avspändheten, symboliserad av shortsen, gör att det blir mer av diskussion än debatt, mer av samtal än slagduell. Samtidigt kan det i allt samtalande och minglande hända spännande saker som spelar roll för svensk politiks utveckli9ng.

Frågan är då om det hände något spännande i år?

Jag tycker det. Vem vet, vi kanske kommer att minnas 2018 års Almedalsvecka som den då Liberaler och Socialdemokrater förenades för att försvara Sveriges roll som samarbetspartner i EU och andra internationella sammanhang.

Måhända var det också veckan då blockpolitikens söndervittring bekräftades. Alliansen inledde veckan med bråk om utskottsplatser och ett utspel om gängkriminalitet kunde inte dölja faktumet att det numera är fyra partier som i väsentliga frågor drar åt olika håll.

Nej, jag är inte skadeglad, utan medger att stämningen är lika usel hos de rödgröna. Ingen kan rimligen betrakta Vänsterpartiet som ett möjligt regeringsparti efter Jonas Sjöstedts tal, som inleddes med att Socialdemokraternas högersväng hade raserat svensk välfärd.

Under Almedalsveckan blev det än mer uppenbart att de politiska blocken bara är en maktpolitisk konstruktion, utan sakpolitiskt innehåll. Det är fortfarande ett bra tag till valet, och mycket kan hända. Jag hoppas emellertid att blocken förpassas till historien och att det därmed öppnas för nya samarbeten i svensk politik.

Kort sagt, årets Almedalsvecka väcker förhoppningar om en ny och skönare värld.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.