Stjernkvist: Ta vara på Reinfeldt

Ledare Artikeln publicerades
Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt är två exempel på tidigare politiker vars kompetens och kontaktnät man bör ta till vara på.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt är två exempel på tidigare politiker vars kompetens och kontaktnät man bör ta till vara på.

För många år sedan satt jag och några andra socialdemokrater och resonerade om möjliga och omöjliga kandidater till ett internationellt toppuppdrag. Jag nämnde den då nyligen avgångna statsministern och M-ledaren Carl Bildt, men förstod att det inte var någon särskilt lysande ide.

Så här i efterhand tycker jag nog att idén trots allt inte var så dum. Sverige hade visserligen på den tiden, precis som idag, en socialdemokratiskt ledd regering, men självfallet borde det vara möjligt för en borgerligt färgad person att representera Sverige. Lojaliteten med regeringen och landet borde väga tyngre än partitillhörigheten.

För det andra, och viktigast; Sverige har inget överflöd av internationellt kända och erkända företrädare. Ena handens fingrar räcker nästan till för att räkna upp dem. Carl Bildt är som sagt en, Göran Persson en annan och Fredrik Reinfeldt en tredje. Det finns fler, men dessa har det gemensamt att de lämnade uppdraget som statsminister när de fortfarande rimligen hade många aktiva år kvar. Ja, Fredrik Reinfeldt har det definitivt fortfarande.

Jag gillar inte Bildts politik, och jag är ingen stor beundrare av Reinfeldts, men ingen kan förneka att båda har enorma kontaktnät och erfarenheter, som borde ses som värdefulla tillgångar för Sverige och den svenska regeringen, oavsett vilken färg den har.

Därför tycker jag det känns en aning tragiskt att Fredrik Reinfeldt numera drar sig fram som rådgivare och föreläsare. Han gör säkert nytta och det är fullt möjligt att han själv trivs med uppgifterna, men han borde förekomma som en given kandidat i alla spekulationer om internationella och nationella toppuppdrag.

Sverige är helt enkelt ett för litet land med alldeles för få lysande stjärnor för att vi ska ha råd att låta dem försvinna in i lobby- och konsultvärlden. En värld som för övrigt är överbefolkad av före detta politiker. Därför borde varje regering känna ett ansvar för att vi på ett bra sätt tar till vara den här kompetensen.

Ja, det gäller inte bara statsministrar. Möjligen kan jag ses som jävig, men jag tycker över huvud taget att vi har en märklig syn på politisk erfarenhet i vårt land. Det är som sagt allt för många som i brist på andra samhällsnyttiga uppdrag låter sig slukas upp av konsultvärlden eller ännu värre; vandrar runt osaliga som ofrivilliga förtidspensionärer. Och den här synen på politisk erfarenhet är inget särskilt socialdemokratiskt drag. Nej, S-ledda och borgerliga regeringar har så vitt jag kan bedöma agerat ungefär på samma sätt.

USA-s president Donald Trump kallade häromdagen Sveriges statsminister Stefan Löfven för talangfull. Jag håller inte med Trump i själva sakfrågan, det vill säga häktningen av hiphopstjärnan ASAP Rocky, men han hade trots allt en poäng.

Kvinnor och män i 60-årsåldern kan vara talangfulla.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.